Het AIP-dieet volgen met een beperkt budget

Het AIP-dieet volgen met een beperkt budget: tips en trucs

machiel
14 november 2023

Het Auto-Immuun Paleo Protocol (AIP) dieet is speciaal ontworpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen en het immuunsysteem te ondersteunen. Het volgen van het AIP dieet met een beperkt budget kan een uitdaging zijn. Maar het is zeker mogelijk met de juiste strategieën en slimme keuzes. In deze blog delen we handige tips en trucs om het AIP dieet te volgen met een beperkt budget.

Betaalbaar diëten door te plannen

Een van de beste manieren om het AIP-dieet betaalbaar te houden, is door vooruit te plannen. Dit kan bijvoorbeeld door de maaltijdplanner die in ons receptenboekje staat te gebruiken maar dit kan ook door het maken van een weekmenu of een boodschappenlijstje samen te stellen op basis van AIP-vriendelijke voedingsmiddelen. Wat je wel en niet mag eten per fase, vind je in de Ja/Nee-lijst. Koop hem hier. Door vooraf te plannen, voorkom je impulsieve aankopen en verspilling van voedsel. Wanneer je dan voeding inkoopt, is seizoensgebonden en lokaal geteeld voedsel vaak goedkoper en van betere kwaliteit. Bezoek boerenmarkten of zoek naar lokale landbouwcoöperaties, waar je verse groenten, fruit en grasgevoerd vlees kunt kopen tegen lagere prijzen. Deze optie ondersteunt niet alleen je budget, maar ook duurzame landbouwpraktijken.

Belangrijke voedingsmiddelen in AIP-dieet

Grasgevoerd Vlees en wilde vis zijn belangrijke eiwitbronnen in het AIP-dieet, maar ze kunnen prijzig zijn. Een interessante optie hiervoor is het kopen van orgaanvlees. Lees hier meer over de voordelen van dit type vlees. Orgaanvlees, zoals lever, hart en nieren, zijn vaak goedkoper dan andere vleessoorten en bevatten een overvloed aan vitamines en mineralen. Het is een kosteneffectieve manier om voedingsstoffen toe te voegen aan je dieet en tegelijkertijd je budget te beheren.

Bulk kopen bespaart geld

Wanneer je dan uiteindelijk besluit om boodschappen te doen is het handig dat je AIP-ingrediënten inkoopt in bulk. Door in bulk te kopen, profiteer je vaak van kortingen en bespaar je op de lange termijn. Ook kun je dan een keer per week een kookdag plannen om verschillende gerechten te bereiden en deze vervolgens in porties te verdelen. Dit zorgt voor gemak en vermindert stress op momenten dat je haast hebt en even niet weet wat je snel AIP vriendelijk kan eten. Lees hier meer over de stressbatterij en het AIP dieet.

Bereid je maaltijden zelf

Daarnaast is het binnen het AIP dieet belangrijk om zelf je maaltijden te bereiden. Dit is niet alleen kostenbesparend, maar stelt je ook in staat om controle te hebben over de ingrediënten en hiermee kruisbestuiving te voorkomen. De overige porties kun je invriezen en bewaren voor drukke dagen, wanneer het even niet uitkomt om te moeten koken. Daarnaast kunnen sommige AIP ingrediënten duur zijn, maar zijn er goedkopere alternatieven beschikbaar door bijvoorbeeld kokosmeel te vervangen door tapiocameel. Wees hiermee creatief en experimenteer met verschillende betaalbare opties.

Er zijn meerdere wegen naar Rome

Het AIP-dieet kan op sommige momenten vrij duur zijn. Maar met slimme keuzes, zoals het focussen op betaalbare basisvoedingsmiddelen, plannen en voorbereiden, slimme vervangingen en het opnemen van orgaanvlees, kan iedereen, ongeacht het budget, het AIP-dieet succesvol volgen. Voor iedereen kan voeding weer het medicijn zijn wat het ooit was.