bulken en cutten

Het AIP Dieet bij bulken en cutten

machiel
17 oktober 2023

Als je bekend bent met de sportwereld of fitnesswereld heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de termen "bulken" en "cutten". Maar wat betekenen deze termen precies en hoe kun je ze effectief toepassen als je een specifiek dieet volgt om je ontstekingswaarden te verminderen? In deze blog leggen we de termen bulken en cutten uit en hoe je ze kunt toepassen in combinatie met het Auto Immuun Paleo (AIP) dieet.

Wat is bulken?

Laten we beginnen met bulken. Bulken is een uitspraak die wordt gebruikt om spiermassa en kracht op te bouwen. Het doel van bulken is om een calorie-overschot te creëren. Dit betekent dat je meer eet dan dat je verbrandt. De extra calorieën die je lichaam overhoudt gebruikt je lichaam om spieren mee op te bouwen.

Wat is cutten?

Cutten daarentegen staat ook wel bekend als “afvallen” of “vet verliezen”. Cutten is een proces waarbij je probeert lichaamsvet te verminderen, terwijl je spiermassa behoudt. Hierbij ga je dus minder eten, waardoor je onder je caloriebehoefte komt te zitten. Door je eiwitinname consistent te houden verlies je dus gewicht, terwijl je probeert je spiermassa zo veel mogelijk intact te houden. Wees wel voorzichtig met golven van food cravings. Lees hier meer over hoe het AIP dieet bij deze driften kan helpen.

Het AIP dieet in combinatie met bulken en cutten

Het Auto Immuun Protocol Paleo (AIP) dieet is een dieet dat is gericht op het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het daardoor verbeteren van de gezondheid. Door bewerkte en schadelijke voeding te mijden en je te richten op kwalitatief hoogwaardige voedingsmiddelen, kan jouw lichaam de energie produceren die het nodig heeft om spieren op te bouwen. Door deze positieve factoren heeft het AIP-dieet ook invloed op het ontstaan van fijnstof bij bakken en braden. Lees hier hoe. Dit is mogelijk, omdat eiwitinname bij zowel bulken als cutten van cruciaal belang is. Eiwitten zorgen namelijk naast water voor het herstel van onze spieren waardoor ze kunnen groeien. Deze bouwstenen vind je in natuurlijke hoogwaardige kwalitatieve voeding.

AIP-leefstijl in combinatie met bulken en cutten

Naast voeding is uiteraard de AIP-leefstijl ook van cruciaal belang mocht je willen bulken of cutten. Door voldoende te rusten en te ontspannen maakt je lichaam minder cortisol aan, wat ontstekingen kan helpen verminderen. Door beter te slapen zullen je spieren meer uitgerust zijn, waardoor ze beter kunnen groeien. Lees hier meer over het belang van slaap en goede voeding. De volledige cirkel van AIP bestaande uit rust, regelmaat en ritme zal dan ook volledig moeten zijn voor een goed resultaat. Ondanks dat het AIP dieet beperkt is en je dus minder verf hebt om mee te kleuren, moet je zorgen dat je een duidelijke focus hebt op voedingsmiddelen die zijn toegestaan binnen het AIP dieet en rijk zijn aan goede nutriënten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grasgevoerd vlees of wild gevangen vis, onbewerkte groenten en fruit of kokosolie om in te bakken en braden. Lees hier meer over grasgevoerd vlees en wilde vis.

Verschillende lichaamstypen

Kijk voordat je begint met “bulken” of “cutten” wat voor lichaamstype je hebt. De drie verschillende lichaamstypes zijn ecto, meso & endomorf. Vervolgens zoek je op Google naar het berekenen van je caloriebehoefte. Als je wil bulken eet je +500 boven op je caloriebehoefte, indien je wil afvallen eet je -500 onder je caloriebehoefte. Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar je trainingsschema als je gaat cutten om bijvoorbeeld meer cardio-oefeningen op te nemen in je trainingsroutine. Cardio helpt bij het verbranden van juist die extra calorieën en ondersteunt het vetverliesproces. Het belangrijkste bij “bulken” of “cutten” is om dit geleidelijk te doen om resultaat te optimaliseren. Bij het beste dieet voel je jezelf fysiek en mentaal fit voor optimaal resultaat.

Cutten en bulken met AIP

Bulken en cutten zijn beide effectieve strategieën om je lichaam te veranderen en daarmee je sportdoel te bereiken. Bij bulken creëer je een calorie-overschot. Bij cutten creëer je een calorie-tekort. Voldoende eiwitten eten heb je echter bij beide nodig om spiermassa zo veel mogelijk te behouden. Het AIP dieet kan worden aangepast om beide te ondersteunen. Onthoud dat het vooral van belang is om te luisteren naar je lichaam. Het kost tijd om resultaten te zien. Maar met de juiste aanpak en het AIP dieet als basis kun je jouw sportdoelen bereiken en een gezonde levensstijl handhaven. Wil je meer weten over lekkere AIP recepten? Koop dan ons receptenboekje.