AIP dieet en Crohn

De hulp van het AIP dieet bij Crohn

machiel
21 juli 2023

De ziekte van Crohn is een chronische inflammatoire darmziekte (IBD). Deze aandoening treft vaak jongvolwassenen en kan zich op elk moment in het leven ontwikkelen. De ziekte van Crohn kan verschillende delen van het spijsverteringskanaal aantasten. In deze blog zullen we bespreken hoe het AIP dieet bij Crohn kan helpen. Om het dieet tot een geschikt einde te kunnen brengen, kun je ook ervoor kiezen om je te laten coachen. Het AIP-dieet kan ook nuttig zijn, wanneer je fibromyalgie hebt. Lees hier hoe het dieet kan helpen.

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische inflammatoire darmziekte (IBD), die voornamelijk het maagdarmkanaal aantast. Crohn kan een scala aan symptomen veroorzaken, waaronder buikpijn, diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies en ondervoeding. De exacte oorzaak van de ziekte van Crohn is onbekend, maar er wordt gedacht dat het een combinatie van genetische, omgevings- en immuun factoren omvat. Daarom valt de aandoening ook binnen de auto-immuunziekten. Lees hier meer over auto-immuunziektes. Langdurige stress kan een oorzaak zijn van deze auto-immuunziektes. De behandeling van de ziekte van Crohn is gericht op het onder controle houden van ontstekingen, het beheersen van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen die door de aandoening worden getroffen. Behandelingsopties kunnen onder meer zijn medicatie en/of een dieetverandering.

Ziekte van Crohn: wat niet eten?

Bij de ziekte van Crohn is het belangrijk om rekening te houden met je dieet, omdat bepaalde voedingsmiddelen de symptomen kunnen verergeren. Hoewel de reactie op voeding individueel kan variëren, zijn er enkele voedingsmiddelen die over het algemeen beter vermeden kunnen worden. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Hoewel vezels normaal gesproken goed zijn voor de spijsvertering, kunnen ze bij mensen met de ziekte van Crohn symptomen verergeren. Bijvoorbeeld havermout en de ziekte van Crohn gaan hierdoor niet goed samen.
  • Voedingsmiddelen die sterk gekruid zijn, zoals pepers en kruiden zoals knoflook en ui, kunnen bij sommige mensen met de ziekte van Crohn ontsteking en irritatie veroorzaken.
  • Zuivelproducten kunnen problemen veroorzaken bij sommige mensen met de ziekte van Crohn, vooral als ze lactose-intolerant zijn.
  • Vette voedingsmiddelen kunnen de darmen irriteren en diarree veroorzaken.
  • Cafeïne en alcohol kunnen de darmen stimuleren en diarree en darmirritatie veroorzaken.

De ziekte van Crohn en het AIP dieet

Het Auto-Immuun Paleo dieet (AIP) dieet is een dieet dat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, waaronder ontstekingen die worden veroorzaakt door de ziekte van Crohn en de auto-immuunziekte Coeliaki. Het AIP dieet is ontworpen om voedingsmiddelen te elimineren die mogelijk een negatieve invloed hebben op de darmgezondheid en om juist die voedingsmiddelen te eten die de darmgezondheid bevorderen. Deze voedingsmiddelen kunnen helpen bij het herstel van de darmwand en de groei van goede darmbacteriën, wat ontstekingen in de darmen kan verminderen. Daarom biedt het AIP voor mensen die de ziekte van Crohn hebben geschikte voedingsrecepten. Voor mensen die de ziekte van Crohn hebben, zijn tomaten en bonen bijvoorbeeld geen geschikte voedingswaren.

AIP dieet Crohn

Het is belangrijk om op te merken dat het AIP dieet niet voor iedereen geschikt is en dat het belangrijk is om professioneel advies (indien je de ziekte van crohn hebt) in te winnen, voordat je begint met het dieet. Het AIP dieet kan echter bij IBD, zoals de ziekte van Crohn, een nuttig hulpmiddel zijn door het verminderen van de symptomen. Dit door voedingsmiddelen te elimineren, die ontstekingen kunnen veroorzaken. In deze blog vertellen we meer over het AIP dieet en de "leaky gut".

Voor meer informatie over de AIP- leefstijl en het dieet kun je terecht op de website. Het AIP-dieet kan je ook van dienst zijn, wanneer je de ziekte van Hashimoto hebt. Lees hier meer over in dit artikel.