food cravings

Het AIP dieet en food cravings

machiel
17 oktober 2023

Als je bezig bent met het AIP dieet kun je te maken krijgen met “food cravings” oftewel ongecontroleerde drang naar voedsel. Meestal is dit een drang naar ongezonde voeding met veel zout & suikers. Lees in deze blog ook de gevaren, die deze voedseltypes met zich meebrengen in de productie van fijnstof. In dit artikel gaan we dieper in op dit fenomeen en hoe je het beste hiermee om kunt te gaan.

Verlangen naar eten

Het AIP dieet vermijdt voedingsmiddelen die vaak ontstekingsreacties kunnen veroorzaken, zoals gluten, zuivel, granen, peulvruchten, nachtschade en geraffineerde suikers. Maar op het moment dat je start met een dieet kan dit een schok zijn voor het lichaam en geest. Dit komt, doordat ons lichaam door de huidige consumptiemaatschappij gewend is aan bizarre hoeveelheden zout en suikers. Daarom zouden we vaker terug moeten vallen op de oervoeding. Lees hier wat dit is. Wanneer wij deze niet meer binnenkrijgen, kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan waardoor de drang naar slechte voeding toeneemt. We worden ook in ons dagelijks leven te veel geconfronteerd met voeding. Reclames, borden langs snelwegen, op je telefoon of die chocoladereep die naar je lonkt vanuit de snoepautomaat. Dit alles kan bijdragen aan ongecontroleerde verlangen naar eten oftewel de bekende foodcravings.

Een food craving hangt samen met emoties

Deze onweerstaanbare driften zetten ons aan tot het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen. De driften kunnen variëren van mild tot extreem en kunnen op elk moment optreden. Vaak hebben deze voedingsmiddelen sterke smaken, texturen of aroma’s. Denk aan zoetigheid, hartige snacks of desserts. Emoties en voeding zijn met elkaar verbonden en kunnen bij deze onweerstaanbare driften een grote rol spelen. Stress (en daarmee de aanmaak van cortisol), verdriet, verveling of zelfs geluk kunnen leiden tot het verlangen naar specifiek voedsel. Lees meer over de invloed van het AIP dieet op ons stresslevel. Dit komt, doordat onze hersenen is aangeleerd om bepaalde voedingsmiddelen te associëren met troost, beloning of genot waardoor we naar ze verlangen wanneer we ons emotioneel voelen.

De rol van de hersenen bij food cravings

Onze hersenen zorgen namelijk voor de regulatie van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine die betrokken zijn bij het ervaren van genot en beloning. Doordat er bij onze hersenen een gevoel van genot vrijkomt wanneer je een bepaald voedingsmiddel eet kan dit zorgen voor drang wanneer je hersenen dit genot niet meer ervaren. Dit kan de verlangens naar voedsel versterken. Lees hier ook meer over de invloed van de hersenen op onze darmen.

Food cravings en de AIP-leefstijl

Uiteraard helpen externe prikkels hier niet bij, wanneer je foodcravings hebt. De aanwezigheid van voedselreclames, de geur van eten of zelf het zien van andere mensen die eten kan ons brein aanwakkeren. Hier komt de cirkel van AIP beeld. Het gaat hierbij om rust, regelmaat en ritme waarbij ontspanning en het verminderen van stress essentieel is. Op stressmomenten is het belangrijk dat je voedingsmiddelen in de buurt hebt, die je comfort kunnen bieden zoals bijvoorbeeld cafeïnevrije kamille of rooibos thee. Ook raadt de AIP leefstijl altijd aan om het bos in te gaan om te wandelen, mogelijk samen met vrienden/familie, zodat je over gevoelens kunt praten en steun kan krijgen bij het omgaan met “foodcravings”.

Het vooruitplannen van maaltijden kan ook helpen bij het verminderen van “foodcravings”. Als je weet dat je op een bepaald tijdstip gaat eten kan het helpen om niet nog tussendoor te snacken. Of je neemt je eigen AIP-vriendelijke snack mee zodat je zeker weet dat je de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt. In sociale situaties kun je vrienden, familie en collega’s duidelijk uitleggen wat het AIP dieet volgen voor jou betekent. Dit kan helpen om begrip te creëren en de sociale druk te verminderen. Het is daarbij altijd handig om je aan te sluiten bij online AIP gemeenschappen zoals bijvoorbeeld facebookgroepen. Of schrijf over je voeding in een dagboek. Dit kan al baten bij de mogelijkheid om ervaringen te delen, tips uit te wisselen en inspiratie van anderen te krijgen. Het is te allen tijde van belang dat je lief bent voor jezelf en je gefocust bent op de voordelen van het dieet op de lange termijn. Dit zorgt voor succes op jouw route met het AIP dieet. Ben je geïnteresseerd in mogelijke AIP snacks, koop dan ons maaltijdplan online.