wat is een lekkende darm?

Kan het AIP dieet helpen bij een ‘leaky gut’, ofwel lekkende darm?

machiel
17 augustus 2023

Ons lichaam is een complex systeem dat afhankelijk is van verschillende componenten om goed te functioneren. Een van de meest cruciale aspecten van onze gezondheid is de conditie van onze darmen. In dit artikel duiken we dieper in het lekkende darm syndroom en ontdekken we of en hoe het AIP dieet bij een lekkende darm kan helpen.

Wat is een lekkende darm?

Een lekkende darm, ook wel bekend als intestinale permeabiliteit of leaky gut, is een aandoening waarbij de darmwand te doorlaatbaar wordt voor ongewenste stoffen. Dit kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, waaronder auto-immuunziekten. De darmwand bestaat uit cellen, die normalerwijze dicht tegen elkaar aanliggen om te voorkomen dat schadelijke stoffen het lichaam kunnen binnendringen. Een lekkende darm treedt op, wanneer deze cellen te ver uit elkaar gaan staan, waardoor ongewenste stoffen, zoals bacteriën, virussen en voedseldeeltjes, door de darmwand heen kunnen lekken en in de bloedbaan terechtkomen. Wanneer deze ongewenste stoffen in de bloedbaan circuleren, kan het immuunsysteem geactiveerd worden om ze aan te vallen. Dit kan leiden tot ontstekingen en de ontwikkeling van auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem het eigen weefsel van het lichaam aanvalt. Lees hier meer over wat auto-immuunziektes zijn.

Lekkende darm symptomen

Hoe herken je nu een lekkende darm? Hieronder volgen een aantal symptomen:

  • Bevordering van allergische reacties
  • Bevordering van astma
  • Klachten van de darmen, zoals opgeblazen gevoel, krampen en buikpijn
  • Het ontstaan van voedselintoleranties, zoals een zuivel- of glutenintollerantie
  • Lekkende darm zorgt voor huiduitslag en andere huidproblemen en huidirritaties
  • Ontstaan van angst of depressie
  • Ontstekingsreacties in het lichaam. Lees hier meer over ontstekingsbevorderende en -remmende voeding binnen het AIP dieet.
  • Problemen met focus en onthouden

Veel van deze klachten lijken op de klachten bij het eten van de beruchte FODMAPs. Lees hier meer over FODMAP en wat het FODMAP dieet anders maakt dan het AIP dieet.

Mogelijke oorzaken van het lekkende darm syndroom

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een lekkende darm, waaronder een ongezond dieet, chronische stress, gebruik van bepaalde medicijnen en een overmatige consumptie van alcohol en cafeïne. Mensen die hoogsensitief zijn, ervaren deze klachten nog eens in een intensere mate. Lees hier meer over de relatie tussen hooggevoeligheid en darmklachten.

Lekkende darm herstellen

Om een lekkende darm te voorkomen of te behandelen, kan het AIP dieet helpen. Dit dieet is namelijk volledig gericht op het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het verbeteren van de gezondheid van de darmen. Het AIP dieet is ontworpen om voedingsmiddelen te beperken die de darmgezondheid kunnen schaden en ontstekingen kunnen veroorzaken, zoals gluten, zuivel, suiker, bewerkte voedingsmiddelen en ongezonde oliën. Het dieet moedigt aan om voedingsmiddelen van hoge kwaliteit te eten, zoals gras gevoerd vlees, wilde vis en biologische groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen bevatten voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde darmfunctie en helpen bij het verminderen van ontstekingen. Op die manier zou het AIP dieet kunnen helpen bij de symptomen van een lekkende darm oftewel “leaky gut”. Waardoor het AIP dieet zou kunnen dienen als lekkende darm dieet. Bestel hier ons maaltijdplan en leer wat je zoal mag eten binnen het AIP dieet.

Auto-immuunziekte behandelen

Als je vermoedt dat je een lekkende darm hebt en dit mogelijk heeft geleid tot auto-immuunziekten of symptomen die bij auto-immuunziekten horen, is het belangrijk om dit met een arts te bespreken. Samen kunnen jullie werken aan een behandelplan om de gezondheid van de darmwand te verbeteren en mogelijk het AIP dieet te implementeren om de symptomen van auto-immuunziekten te verminderen.

Voor meer informatie over het ondersteunende effect van het AIP dieet op de darm-brein balans, lees het in dit artikel.