Waarom is orgaanvlees van belang binnen het Auto Immuun Paleo (AIP) dieet?

machiel
22 mei 2023

Het Auto Immuun Paleo (AIP) dieet is een voedingsplan dat gericht is op het verminderen van ontstekingen in het lichaam om auto-immuunziekten te helpen beheersen. Het dieet benadrukt het eten van hele, voedzame voedingsmiddelen. Net zoals het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen, zoals granen, zuivelproducten, peulvruchten en sommige andere voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Waarom orgaanvlees?

Binnen het AIP-dieet worden orgaanvlees zoals lever, hart, nieren vaak aangeraden. Dit omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen die helpen bij het ondersteunen van de gezondheid van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Daarom wordt bij de ziekte van Crohn ook orgaanvlees aanbevolen. Lees over de ziekte van Crohn en het AIP-dieet in dit artikel. Hieronder staan enkele voordelen van het eten van orgaanvlees binnen het AIP-dieet:

  • Hoog in voedingsstoffen: Orgaanvlees bevat een hoge concentratie van belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamines (zoals vitamine A, B-vitamines en vitamine D), mineralen (zoals ijzer, zink en selenium) en essentiële vetzuren. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezond immuunsysteem, het herstel van weefsel en een goede werking van het lichaam.
  • Goede bron van eiwitten: Orgaanvlees bevat over het algemeen een hoger percentage eiwitten dan ander vlees. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw van spieren, weefsels en enzymen in het lichaam en kunnen helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.
  • Verminderen van ontstekingen: Door de hoge concentratie van voedingsstoffen zoals vitamine A en omega-3 vetzuren kan het eten van orgaanvlees ontstekingen in het lichaam verminderen en het immuunsysteem ondersteunen.
  • Bevorderen van een gezonde darmflora: Een gezonde darmflora kan op zijn beurt weer helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
  • Betaalbaar: Orgaanvlees is vaak goedkoper dan andere soorten vlees, waardoor het een betaalbare optie kan zijn binnen het AIP-dieet.

Waar moet je op letten?

Het is belangrijk om te onthouden dat het eten van orgaanvlees niet voor iedereen geschikt is en dat het belangrijk is om te overleggen met een medische professional voordat je grote hoeveelheden orgaanvlees aan je dieet toevoegt. Het is ook belangrijk om te kiezen voor orgaanvlees van hoge kwaliteit en afkomstig van gezonde dieren die vrij zijn van hormonen, antibiotica en andere toevoegingen.

Voor orgaanvleesrecepten en meer AIP recepten die onstekingsverminderend zijn schrijf je in op de nieuwbrief en laat voeding weer het medicijn zijn wat het ooit was.

“geluk zit in je gezondheid”

Benieuwd waarom je zou moeten beginnen met het paleo dieet? Lees hier waarom! Ook lees je hier meer over de routekaart van het AIP dieet.