auto-immuunziekte door stress

De auto-immuunziekte door stress

machiel
20 juli 2023

Auto-immuunziekten zijn aandoeningen, waarbij het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Dit houdt in dat het immuunsysteem van het lichaam zichzelf aanvalt in plaats van schadelijke stoffen en ziekteverwekkers te bestrijden. Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn. Lees meer over hoe het AIP-dieet kan helpen bij deze auto-immuunziekte. Het aanvallen van het eigen lichaam kan leiden tot verschillende symptomen, afhankelijk van het getroffen orgaan of weefsel. Lees hier meer over auto immuunziektes. Onderzoek toont aan dat stress een oorzaak kan zijn bij het ontstaan ​​van een auto-immuunziekte. In deze blog zullen we daarom de rol van chronische stress, ook wel bekend als bijnieruitputting, op auto-immuunziekten bespreken. Bovendien zullen we een mogelijke oplossing bieden met het AIP dieet.

Waarom chronische stress (bijnieruitputting) auto-immuunziekten kan veroorzaken

Stress is een veelvoorkomende factor die kan leiden tot de ontwikkeling van auto-immuunziekten. Wanneer we ons gestrest voelen, reageert ons lichaam op een manier die ons helpt om te overleven in gevaarlijke situaties. Dit staat bekend als de fight-flight response, ook wel bekend als de stressrespons. Wanneer de fight-flight response wordt geactiveerd, produceert ons lichaam stresshormonen zoals adrenaline en cortisol, die ons lichaam voorbereiden op een snelle reactie op gevaar. Deze reactie kan nuttig zijn in acute situaties, zoals het ontwijken van een auto-ongeluk of het reageren op een plotselinge aanval. Wanneer deze reactie te vaak echter wordt geactiveerd, of wanneer we chronisch gestrest zijn, kan dit een negatieve invloed hebben op ons immuunsysteem. De continue aanwezigheid van stresshormonen kunnen leiden tot een vermindering van de effectiviteit van het immuunsysteem, waardoor het lichaam kwetsbaarder wordt voor infecties en ontstekingen. Zo kan dus een auto immuunziekte door stress veroorzaakt worden. Stress leidt ook tot de zogenaamde gedachtetreinen: snelle gedachten in je hoofd. Lees meer over deze zogenaamde gedachtestrein en hoe de AIP-levensstijl ermee omgaat in dit artikel.

Ontstekingen door stress

Daarnaast kan chronische stress ook leiden tot een toename van ontstekingen in het lichaam. Dit komt, doordat de fight-flight response een ontstekingsreactie in het lichaam kan veroorzaken om ons te beschermen tegen verwondingen. Wanneer deze reactie te vaak of te lang aanhoudt, kan dit leiden tot chronische ontstekingen, die op hun beurt weer kunnen leiden tot de ontwikkeling van auto-immuunziekten. Deze verhevigde ontstekingen worden ook vaak aangetroffen in mensen die leiden aan het posttraumatische stressstoornis, beter bekend als PTSD.

auto-immuunziekte door stress

Het AIP-dieet als oplossing

Het AIP-dieet, dat staat voor Auto-Immuun Paleo dieet, kan hierbij helpen. Dit dieet richt zich op het verminderen van ontstekingen in het lichaam door middel van het vermijden van voedingsmiddelen die deze ontstekingen kunnen veroorzaken. Bovendien richt het dieet zich op het verbeteren van de darmgezondheid, wat kan bijdragen aan een beter immuunsysteem. Het AIP-dieet bevat voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, vitamines en mineralen die het immuunsysteem ondersteunen. Het bevat ook voedingsmiddelen die de darmgezondheid bevorderen, zoals probiotica en prebiotica, wat kan helpen bij het herstellen van de darmflora. Lees hier meer over de recepten binnen het AIP dieet. Let wel: het AIP dieet is niet hetzelfde als Paleo. Lees hier meer over de verschillen tussen beide diëten.

Je gezondheid start met AIP

Kortom, als je lijdt aan een auto immuunziekte of vervelende symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, darmklachten, is het belangrijk om stress zo veel mogelijk te beperken. Het AIP-dieet kan een effectieve oplossing zijn om het immuunsysteem te versterken en daarbij vervelende symptomen te verminderen. Door de juiste voeding te kiezen en stress te verminderen, begin je met de eerste stap richting een gezond leven.

Start vandaag nog met AIP, want “geluk vind je in je gezondheid”. Lees in dit artikel meer over je stressbatterij en hoe het AIP dieet hierop invloed uitoefent.