belang van beweging bij aip

Het belang van beweging binnen de AIP-leefstijl

machiel
10 oktober 2023

Binnen de AIP Cirkel staan drie onderdelen centraal: voeding, slaap en beweging. In deze blog zullen we het belang van beweging binnen de Auto-Immuun Paleo (AIP) leefstijl bespreken. Als je bekend bent met AIP, weet je dat het een dieet en leefstijlbenadering is, die zich richt op het verminderen van ontstekingen bij mensen met auto-immuunziekten of personen die symptomen ervaren die zouden kunnen passen bij auto-immuunziekten. Naast voeding speelt beweging een cruciale rol bij het bevorderen van een optimale gezondheid en het verbeteren van de resultaten. Daarom bespreken we de voordelen van regelmatig bewegen en waarom het essentieel is voor jouw welzijn.

Het belang van bewegen voor de darmen

Ten eerste is beweging een krachtige ontstekingsremmer en kan het de algehele ontstekingsniveaus in het lichaam helpen verminderen. Beweging stimuleert de darmbeweging, ook wel peristaltiek genoemd. Tijdens fysieke activiteit, zoals wandelen in het bos, hardlopen, fietsen of naar de sportschool, worden de buikspieren actief gebruikt. Deze spierbewegingen helpen de darmen om voedsel efficiënter door het spijsverteringsstelsel te verplaatsen. Dit kan helpen bij het voorkomen van constipatie en het bevorderen van een regelmatige stoelgang.

Beweging bevordert daarnaast de doorbloeding, inclusief de bloedtoevoer naar de darmen. Een goede bloedcirculatie is essentieel voor een gezonde darmfunctie, omdat het zuurstof en voedingsstoffen naar de darmen transporteert, die nodig zijn voor een optimale spijsvertering en celregeneratie. Dit kan op zijn beurt dan weer mensen helpen bij symptomen zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, buikpijn en het bevorderen van mogelijk beschadigde weefsels in de darmen. Beweging is ook van belang om de darm-brein balans te verbeteren. Lees hierover meer in deze blog.

Evenwichtige darmflora door beweging

Daarnaast ondersteunt lichaamsbeweging de darmflora. Een gezonde darmflora, bestaande uit een diverse gemeenschap van bacteriën, is essentieel voor een gezonde spijsvertering en een sterk immuunsysteem. Regelmatige lichaamsbeweging zoals wandelen of naar de sportschool gaan kan bijdragen aan een evenwichtige darmflora door de groei van gunstige bacteriën te bevorderen en het risico op een overgroei van schadelijke bacteriën te verminderen.

Bewegen verhoogt stofwisseling

Ook verhoogt regelmatig bewegen de stofwisseling, zorgt het voor het verbranden van calorieën en helpt het bij het opbouwen van spiermassa, wat op zijn beurt kan helpen bij het reguleren van het gewicht en het bevorderen van een gezond en fit lichaam. Bewegen kan dus ook helpen bij gewichtsbeheersing.

Het belang van beweging om stress te verminderen

Stress is de grootste vijand van zowel onze darmen als ons volledige immuunsysteem. Stress heeft namelijk een negatieve invloed op het immuunsysteem en kan daarnaast ontstekingen verergeren. Beweging is daarom een uitstekende manier om stress te verminderen en je algehele fitheid te verbeteren. Tijdens fysieke activiteit worden endorfines, ook wel bekend als "gelukshormonen", vrijgegeven, wat leidt tot een verbeterd humeur en een vermindering van angst en depressie. Vaak krijgen mensen met burn-out achtige klachten ook het advies mee om te gaan wandelen in het bos. Dit vanwege de rust en de fysieke beweging waarbij deze gelukshormonen worden aangemaakt. Lees hier meer over hoe wandelen in het bos past binnen de AIP Circle.

Betere nachtrust gewaarborgd

Als laatste en om onze cirkel compleet te maken ondersteunt regelmatige lichaamsbeweging onze kwaliteit van slapen. Denk maar eens aan die momenten dat je fanatiek gesport hebt om vervolgens te belanden in een diepe slaap. Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van het lichaam en geest en is een geschenk voor onze darmen. Dit zorgt er namelijk voor dat je door de dag heen meer energie hebt, waardoor je niet het gevoel krijgt dat je op een lege batterij hoeft te presteren. Hierdoor zit je beter in je vel en heb je minder last van emotionele prikkelingen. Lees in deze blog meer over de relatie tussen slaap en voeding.

Zo beweeg je

Het is duidelijk dat beweging een cruciale rol speelt in het bevorderen van een gezonde darmgezondheid. Van onze darmflora tot en met onze gelukshormonen. Het fijne van beweging is dat het op vele manieren toegepast kan worden in ons dagelijks leven. Zoek graag de natuur op of kom tot rust bij een plaatselijke yoga club. Het is vooral belangrijk om een beweging te vinden, die bij jou als persoon past en waar je plezier in hebt. Door regelmatig te bewegen geven we niet alleen onze darmen een massage maar bevorderen we ook ons mentale welzijn. Kijk op de site voor hulp bij het implementeren van de AIP Leefstijl. Jouw darmen zullen je dankbaar zijn.