Het belang van het opschrijven van je gedachten en gevoelens

Het belang van het opschrijven van je gedachten en gevoelens

machiel
13 november 2023

In onze zoektocht naar een gezonde levensstijl komen we vaak terecht bij verschillende diëten en voedingsrichtlijnen. Het Auto-Immuun Paleo (AIP)-dieet is een benadering die zich richt op het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van het immuunsysteem. Naast het volgen van de voedingsrichtlijnen, is het echter ook van belang om aandacht te besteden aan het belang van het opschrijven van deze gedachten en gevoelens in bijvoorbeeld een dagboekje. In deze blog willen we het belang benadrukken van het opschrijven van je gedachten en gevoelens in een dagboek en het volgen van je gevoel binnen het AIP-dieet.

Bewustwording van wat je eet

Het uitspreken of opschrijven van je gedachten en gevoelens met betrekking tot voeding helpt je bewust te worden van je eetgedrag. Vaak eten we zonder erbij na te denken, gedreven door gewoonten, emoties of externe invloeden. Door je gedachten en gevoelens op papier te zetten, creëer je ruimte voor zelfreflectie en inzicht in je relatie met voeding. Deze bewustwording van wat je eet, is vooral belangrijk in een drukke levensstijl. Lees er meer over in dit artikel.

Dit stelt je in staat om bewuste keuzes te maken en je eetgedrag in lijn te brengen met je gezondheidsdoelen. Door bijvoorbeeld in een dagboek nauwkeurig op te schrijven wat je eet en hoe je je voelt na elke maaltijd, kun je verbanden ontdekken tussen bepaalde voedingsmiddelen en symptomen zoals vermoeidheid, maagklachten, huidproblemen, enzovoort. Dit helpt je om voedingsmiddelen te identificeren die mogelijk triggers zijn voor ontstekingen of intoleranties, zodat je ze kunt vermijden en je gezondheid kunt optimaliseren.

Zelfreflectie op eetgewoonten

Veel mensen hebben de neiging om hun emoties te koppelen aan hun eetgedrag. Stress, verveling, verdriet of geluk kunnen allemaal van invloed zijn op wat en hoeveel we eten. Zoals onze voorouder Hippocrates zou zeggen: “Alle ziekten beginnen in de darmen.” Door je gedachten en gevoelens te uiten, kun je emotionele eetgewoonten identificeren. Dit stelt je in staat om gezonde manieren te vinden om met emoties om te gaan en alternatieven te ontwikkelen voor het omgaan met voedingsrestricties.

Een dagboekje biedt daarnaast ook de mogelijkheid om je voortgang bij te houden en je te motiveren tijdens je AIP dieet. Schaf hier je Ja/Nee-lijst aan en leer wat je alsnog mag eten. Door je successen, overwinningen en positieve veranderingen op te schrijven, kun je jezelf herinneren aan de vooruitgang die je hebt geboekt. Dit kan een bron van motivatie zijn om door te gaan, zelfs wanneer je voor uitdagingen komt te staan. Bovendien kun je eventuele terugvallen of obstakels analyseren en leren van je ervaringen, wat je helpt om goed om te kunnen gaan met tegenslagen.

Zelfcompassie belangrijk

Daarnaast kan het uiten van je gedachten en gevoelens binnen het AIP-dieet ook zelfcompassie bevorderen. Soms kunnen we gefrustreerd of teleurgesteld raken als we niet voldoen aan onze eigen verwachtingen of als we verleidingen niet kunnen weerstaan. Door je gevoelens en gedachten uit te spreken of op te schrijven, geef je jezelf de ruimte om mild tegenover jezelf begripvol te zijn over de uitdagingen die je tegenkomt. Dit bevordert motivatie en veerkracht om door te gaan op je AIP-reis. Het bijhouden van een dagboekje geeft je de mogelijkheid om persoonlijke aanpassingen te maken binnen het AIP-dieet. Door je voeding, symptomen en andere relevante factoren (zoals slaap, stress, beweging, etc.) op te schrijven, kun je inzicht krijgen in wat voor jou het beste werkt. Je kunt experimenteren met verschillende voedingsmiddelen, timing van maaltijden en levensstijlfactoren, en op basis van je dagboekje bepalen wat je welzijn optimaliseert.

Hulp dankzij uiten van je gedachtes en gevoelens

Tot slot zorgt het opschrijven van je gedachten de mogelijkheid om vragen te stellen en te leren van anderen. Door je gedachten te delen, kun je advies en suggesties ontvangen van mensen die soortgelijke ervaringen hebben gehad of experts op dit gebied zijn. Boek bijvoorbeeld eens een AIP-coaching sessie. Dit bevordert niet alleen je eigen kennis en begrip, maar het creëert ook ruimte voor waardevolle interacties en connecties met anderen. Het uiten/opschrijven van je gedachten is een krachtig instrument dat je helpt om meer in contact te komen met jezelf, je behoeften en grenzen, die je AIP reis zullen versterken. Bovendien draagt het bij aan de vorming van een ondersteunende en inspirerende gemeenschap van mede AIP beoefenaars, waarin kennis, ervaringen en recepten worden gedeeld en waarin iedereen wordt aangemoedigd om gezonde keuzes te maken en gezamenlijk te groeien.

Voor meer informatie over de AIP leefstijl, recepten of tips neem een kijkje op de website!