taro

Een gezonde koolhydraatbron waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord: Taro

machiel
22 mei 2023

Taro is een veelzijdige wortelknol die al eeuwenlang wordt gebruikt als voedselbron in verschillende delen van de wereld. Het is een van de oudste gewassen ter wereld en wordt vaak gevonden in de keukens van Azië, Afrika, de Caraïben en de Pacifische eilanden. Taro staat bekend om zijn rijke voedingswaarde en unieke smaakprofiel.

Wat is Taro?

Taro, ook wel bekend als Colocasia esculenta, is een knolgewas dat groeit in moerassige gebieden en natte grond. Het heeft een ruwe, bruine schil en wit vlees met paarse vlekken. Het wordt vaak gekookt en gegeten als een groente, maar kan ook worden verwerkt tot meel voor het maken van brood en gebak.

De substantie van deze knolgewas en het feit dat er brood en gebak mee kan worden gemaakt is een reden dat de taro perfect past (met mate) in het AIP dieet. Binnen het AIP dieet mogen er namelijk geen granen of zogenaamde pseudo-granen worden gegeten zoals gerst, mais, rijst, haver of boekweit. Dat maakt deze wortelsoort een ideale koolhydraat vervanger!

Taro is een veelzijdige en voedzame wortel die veel wordt gebruikt in de keukens van verschillende culturen. Het kan worden gekookt, gebakken, gestoomd of gefrituurd en wordt vaak gebruikt in soepen, stoofschotels en bijgerechten. Het heeft een lichtzoete smaak en een zachte textuur wanneer het gekookt is.

(kleine tip: het sap van een taro is een geweldig 🤩 verdikkingsmiddel)

Weetjes over deze knolgewas

  • Naast zijn culinaire toepassingen, staat Taro ook bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B6, vezels, kalium, en mangaan. Taro kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk, het verbeteren van de spijsvertering en het ondersteunen van de gezondheid van het hart.
  • Hoewel deze knolgewas wortel heerlijk kan zijn en veel voordelen voor de gezondheid heeft, is het belangrijk om op te merken dat de rauwe wortel giftige stoffen bevat en daarom niet veilig is om rauw te eten. Het wordt aanbevolen om deze knolgewas altijd grondig te koken voordat je het eet.
  • In de Caraïben wordt taro vaak gekookt in een stoofpot met vlees en groenten, wat resulteert in een smakelijk gerecht genaamd "Callaloo". In de Pacifische eilanden wordt taro vaak gestoomd en gegeten met kokosmelk en suiker als dessert.
  • Taro kan ook worden gebruikt als vervanging voor aardappelen in veel recepten. Het kan worden gepureerd tot een puree en worden gebruikt als basis voor stoofschotels en soepen, of worden gebakken en geserveerd als frietjes.

Een gezonde leefstijl

In de wereld van vandaag worden steeds meer mensen bewust van de voordelen van gezond eten. Taro is een geweldige optie voor iedereen die op zoek is naar een voedzame en smakelijke toevoeging aan hun dieet. Probeer het uit en ontdek waarom taro al eeuwenlang een gewaardeerd gewas is. Koken met andere AIP-volgers zorgt er bovendien voor dat je makkelijker het dieet kunt volgen. Lees in dit artikel meer over de relatie tussen AIP en sociale contacten.

Wil je trouwens zien hoe wraps wordt gemaakt? Bekijk dan het recept: Taro’s Wraps of bekijk onze video op instagram of youtube

“geluk zit in je gezondheid”

Op zoek naar gezonde ontbijtjes? Klik dan hier. Ook lees je hier meer over een gezonde broodvervanger!