Hulp AIP-dieet bij Hashimoto

Het effect van het AIP-dieet op de ziekte van Hashimoto

machiel
31 juli 2023

Hashimoto thyroïditis is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem van het lichaam de schildklier aanvalt en beschadigt. Lees in deze blog meer over wat een auto-immuunziekte is. Deze aandoening is genoemd naar de Japanse arts Hakaru Hashimoto, die het voor het eerst beschreef in 1912. Een verandering in je voeding zou moeten helpen bij de vermindering van klachten bij de ziekte van Hashimoto. Daarom zal deze blog aandacht besteden aan de vraag wat het effect van het AIP-dieet is op Hashimoto. Het AIP-dieet kan ook helpen bij fibromyalgie. Lees hier op welke manier.

Hashimoto symptomen

Mensen met de Hashimoto ziekte kunnen een scala aan symptomen ervaren, die variëren in intensiteit en frequentie. Een veelvoorkomend symptoom is vermoeidheid, die vaak niet verdwijnt, zelfs niet na een goede nachtrust. Wil je meer weten hoe je een goede nachtrust creëert? Lees dan hier meer over de relatie tussen slaap en voeding. Andere symptomen kunnen zijn: gewichtstoename, spierpijn, stijfheid, zwakte, gevoeligheid voor kou, veranderingen in de menstruatiecyclus, een droge huid en haaruitval. Hashimoto kan ook van invloed zijn op de stemming en mentale helderheid van een persoon. Sommige mensen kunnen zich depressief, angstig of prikkelbaar voelen. Ze kunnen ook moeite hebben met concentreren en hun geheugen en mentale helderheid kan achteruitgaan. Daarnaast kunnen mensen met Hashimoto spijsverteringsproblemen ervaren, zoals een opgeblazen gevoel, constipatie en diarree.

vermoeidheid door hashimoto

Ziekte van Hashimoto therapie

Hoewel de ziekte van Hashimoto niet volledig kan worden genezen, kunnen de symptomen wel worden behandeld met schildklierhormoontherapie. Dit houdt in dat mensen synthetische schildklierhormonen krijgen om het tekort aan hormonen in het lichaam aan te vullen en zo de symptomen te verminderen.

Effect van het AIP dieet op de ziekte van Hashimoto

Naast medicatie kunnen veranderingen in levensstijl, zoals het volgen van een gezond dieet en het verminderen van stress, ook helpen bij het verminderen van de symptomen van de ziekte van Hashimoto. Binnen deze leefstijl verandering biedt het Auto Immuun Paleo dieet mogelijke verlichting van symptomen. Zo is ook gebleken uit onderzoek naar het effect van het AIP dieet op de Hashimoto ziekte. Het Auto Immuun Paleo dieet kan zodoende worden gebruikt als aanvullende behandeling voor de ziekte van Hashimoto. Het AIP-dieet is gericht op het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het vermijden van voedingsmiddelen die het immuunsysteem kunnen triggeren. Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de schildklier en het verbeteren van de schildklierfunctie. Voor meer interesse over welke voedingsmiddelen ontstekingsbevorderend/verminderend zijn en wat je wel zou kunnen bereiden, neem een kijkje op deze pagina.

Het AIP dieet kan helpen bij de symptomen van Hashimoto

Als je gediagnosticeerd bent met Hashimoto, is het belangrijk om een endocrinoloog te raadplegen en de behandeling van je schildklierhormonen niet te stoppen zonder hun begeleiding. Het AIP-dieet kan een aanvulling zijn op de medische behandeling, maar mag nooit worden gebruikt als vervanging. Het dieet is kortom geen vervanging voor de medicatie. Is de ziekte van Hashimoto bij je vastgesteld, dan moet je altijd een behandeling met je arts bespreken, voordat je veranderingen in je dieet aanbrengt. Het AIP dieet kan echter wel een heel nuttige aanvulling zijn op de behandeling van de ziekte van Hashimoto en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en dus een vermindering van symptomen bij Hashimoto. Wil je mogelijk begeleiding bij het implementeren van het AIP dieet? Neem dan een kijkje op deze pagina.