Deze wortel/knolsoort is een ideale broodvervanger en waarschijnlijk ken je hem niet: Cassave 

machiel
22 mei 2023

Heb je ooit gehoord van cassave? Het is een wortel die vooral wordt geteeld in de tropische regio's van de wereld, zoals Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Maar wat maakt deze wortel zo speciaal? Laten we dat eens bekijken!

Wat is Cassave?

Om te beginnen heeft cassave een lange geschiedenis. De wortel werd meer dan 4.000 jaar geleden al verbouwd in Zuid-Amerika waar hij ook wel Yuca wordt genoemd en verspreidde zich later naar andere delen van de wereld. Tegenwoordig is cassave een belangrijk voedselgewas in veel landen en wordt het voor veel verschillende doeleinden gebruikt.

De cassavewortel zelf is langwerpig van vorm en heeft een ruwe schil die meestal is ingewaxt dus let op hij is plakkerig! De binnenkant is wit en zetmeelrijk, met een nootachtige smaak. Het kan op veel verschillende manieren worden bereid, waaronder bakken, koken, frituren, pureren en roosteren. Het kan zelfs worden gebruikt als basis voor meel.

De voordelen van het AIP dieet

In deze blog gaan we kijken naar 6  voordelen van het eten van cassave en waarom het een gezonde en smakelijke toevoeging aan het AIP dieet kan zijn:

  1. Rijk aan voedingsstoffen

Cassave is rijk aan voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, vitamine C, thiamine en foliumzuur. Deze voedingsstoffen spelen allemaal een belangrijke rol in het behouden van een gezond lichaam. Het eten van cassave kan dus helpen om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen en je lichaam gezond te houden.

  • Verbetert de spijsvertering

Cassave is ook een goede bron van vezels, die belangrijk zijn voor de spijsvertering. Vezels helpen om de darmen gezond te houden en zorgen voor een goede stoelgang. Een vezelrijk dieet kan ook helpen om het risico op bepaalde aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en obesitas te verminderen.

  • Glutenvrij (ideaal voor AIP)

Cassave is glutenvrij en kan daarom een goede keuze zijn voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie. Het is een geweldige vervanger voor tarwe, gerst en rogge in gerechten zoals brood, gebak en pasta. (Voor Cassave brood staat er een lekker recept op de website) Dus, bijvoorbeeld bij de ziekte van Crohn is de casave een perfect ingrediënt in een maaltijd. Lees meer over Crohn en het AIP-dieet in deze blog.

  • Helpt bij gewichtsverlies

Cassave bevat minder calorieën dan veel andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals rijst en aardappelen. Dit maakt het een goede keuze voor mensen die willen afvallen of hun gewicht willen behouden. Bovendien kan het vezelgehalte van cassave helpen om een vol gevoel te geven, waardoor je minder snel honger hebt.

Gezondheidsvoordelen

  • Kan de bloedsuikerspiegel reguleren

Cassave bevat complexe koolhydraten die langzaam worden afgebroken in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel geleidelijk stijgt en weer daalt, wat gunstig is voor mensen met diabetes of diegenen die hun bloedsuikerspiegel willen reguleren. Bovendien bevat cassave resistent zetmeel, wat kan helpen om de insulineresistentie te verminderen en de alvleesklier te beschermen.

  • Kan het immuunsysteem versterken

Cassave is rijk aan vitamine C, wat belangrijk is voor een gezond immuunsysteem. Vitamine C helpt bij het aanmaken van witte bloedcellen die infecties bestrijden en het lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers. Het eten van cassave kan dus helpen om de immuniteit te versterken en het lichaam gezond te houden.

Uiteraard dient Cassave als koolhydraatvervanger met mate te worden genomen. Maar binnen het AIP dieet verwelkomen wij graag deze wortelsoort die 4000 jaar geleden al werd verbouwd in Zuid Amerika. Onze voorouders wisten precies waar ze mee bezig waren namelijk leven van onbewerkte producten enkel en alleen bedoeld voor het verbeteren van lichaam & geest.

Laat voeding weer het medicijn zijn wat het ooit was en begin met AIP. Meer weten over de cirkel van het AIP dieet? Klik dan hier!