diabetes type 1

Diabetes type I & het Auto Immuun Paleo (AIP) Dieet

machiel
11 augustus 2023

Diabetes type I is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem door het aanvallen van de alvleesklier ervoor zorgt dat insuline niet aangemaakt wordt. Dit kan leiden tot klachten als vermoeidheid, stemmingswisselingen en mentale klachten. In deze blog wordt er gekeken naar wat diabetes type I is en hoe het AIP dieet bij deze ziekte kan helpen.

Wat is diabetes type I?

Diabetes type I, ook wel bekend als Insulineafhankelijke Diabetes Mellitus, is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem per ongeluk de cellen in de alvleesklier aanvalt die insuline produceren. Insuline is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door glucose uit de bloedbaan naar de cellen van het lichaam te transporteren, waar het kan worden gebruikt als energie. Mensen met type I diabetes kunnen niet genoeg insuline aanmaken. Dit leidt tot een ophoping van glucose in de bloedbaan, wat op zijn beurt kan leiden tot verschillende soorten symptomen. Het verschil tussen diabetes type I en type II is dat bij type 2 wel nog insuline aangemaakt wordt maar te weinig. Hierdoor wordt type 2 vaak ook behandeld met tabletten en geen insuline spuiten.  

Diabetes type I symptomen

Een van de meest voorkomende symptomen van diabetes type I is vermoeidheid. Dit kan te wijten zijn aan een gebrek aan energie als gevolg van een te hoge bloedsuikerspiegel. Of aan andere factoren zoals slaaptekort of stress. Sommige mensen kunnen ook last hebben van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en mentale klachten als gevolg van de constante aandacht die nodig is voor het beheersen van hun diabetes. Daarnaast kan diabetes type I ook invloed hebben op het fysieke welzijn van mensen. Een ongecontroleerde hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot uitdroging en frequent urineren, waardoor mensen zich dorstig en uitgeput kunnen voelen. Andere symptomen kunnen zijn: constante honger, wazig zien en tintelingen in de handen en voeten.

Hoe krijg je diabetes type I?

Hoewel de exacte oorzaak van diabetes type I niet volledig begrepen is, zijn er verschillende risicofactoren geïdentificeerd. Voorbeelden hiervan zijn genetica, blootstelling aan bepaalde virussen en een tekort aan vitamine D. Behandeling voor diabetes type 1 omvat het regelmatig controleren van de bloedsuikerspiegel, het nemen van insuline-injecties of gebruik van een insulinepomp en het volgen van een gezonde levensstijl met een evenwichtig dieet.

Wat mag je niet eten bij diabetes type I?

Het is bij mensen die diabetes type I belangrijk dat de bloedglucosewaarden onder controle gehouden worden. Daarom mogen deze mensen de volgende voedingsproducten niet of in mindere mate hebben:

  • Alcohol
  • Verzadigde vetten
  • Zout
  • Ananas
  • Mango
  • Papaja
  • Kiwi
  • Watermeloen
  • Banaan

Wat is het AIP dieet?

Het Auto Immuun Paleo dieet (AIP) Dieet is een voedingsplan dat is ontworpen om het immuunsysteem te helpen. Het immuunsysteem wordt geholpen door het verminderen van ontstekingen in het lichaam en kan een nuttige tool zijn voor mensen met diabetes type I. Het dieet richt zich op het elimineren van voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken, zoals gluten, zuivel, soja en suiker. Tevens bevordert het voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het herstellen en genezen van het lichaam. Voor inspiratie van recepten voor het dieet: Bekijk dan ons maaltijdplan eens.

Diabetes type 1 en het AIP dieet

Het AIP dieet benadrukt het eten van voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, gras gevoerd vlees, wilde vis, en daarbij behorende gezonde vetten. Dit kan helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid en het verminderen van de belasting op het lichaam, wat vooral belangrijk is voor mensen met diabetes type I. Mensen met diabetes type I moeten vaak extra zorg aan hun voeding besteden om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Een ander belangrijk aspect van het AIP dieet is het bevorderen van de gezondheid van de darmen. Er is steeds meer onderzoek dat aantoont dat de gezondheid van de darmen een belangrijke rol speelt bij het beheersen van auto-immuunziekten. Het AIP dieet bevat prebiotische en probiotische voedingsmiddelen die de groei van goede bacteriën in de darmen bevorderen en bijdragen aan de algehele gezondheid van de darmen. Wat je mag eten altijd bij de hand hebben? Koop dan deze Ja/Nee lijst en ben altijd op de hoogte. Het AIP-dieet kan ook ongelooflijk nuttig zijn om de gezondheid van je tandvlees te behouden. Lees er meer over in dit artikel.

Kan het AIP dieet dus helpen bij diabetes type I?

Het AIP dieet kan een nuttige tool zijn voor mensen met diabetes type I om hun gezondheid te verbeteren en de ontstekingen in hun lichaam te verminderen. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit dieet niet bedoeld is als vervanging voor medische behandelingen en advies van zorgprofessionals. De cirkel van de volledige AIP leefstijl is enkel een mogelijkheid om je ontstekingswaardes te verminderen en hopelijk daardoor je symptomen te doen verminderen.

Mocht je interesse hebben in het AIP dieet, neem een kijkje op de site voor tips, recepten en ondersteuning! Ook lees je hier waarom je moet testen op SIBO moet testen voor het AIP dieet en wat het effect is van het Paleo dieet op reuma.