reuma en het AIP dieet

Het effect van het Auto Immuun Paleo Dieet (AIP) op reuma

machiel
8 augustus 2023

Reuma is een chronische ziekte die in de meeste gevallen wordt geassocieerd met pijn, stijfheid en vermoeidheid in bijvoorbeeld gewrichten en spieren. Het is een aandoening die meer dan 2 miljoen mensen in Nederland treft. Reuma kan leiden tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven. In deze blog gaan we daarom dieper in op wat reuma is, op de symptomen van de aandoening en op de eventuele behandelingsopties waarbij levensstijl en dieet (mogelijk het AIP-dieet) een belangrijke rol spelen bij de behandeling van reuma. Wil je meer leren over hoe het AIP-dieet je kan helpen bij reuma? Kies ervoor om je te laten coachen door een professioneel. Lees op deze pagina meer over coaching.

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen die betrekking hebben op het lichaam. De meest voorkomende vorm van reuma is reumatoïde artritis, waarbij het lichaam de gewrichten aanvalt wat leidt tot pijn en ontstekingen. Hoewel de oorzaak van reuma niet volledig bekend is, wordt aangenomen dat genetische aanleg, leeftijd, geslacht, omgevingsfactoren en leefstijlfactoren (slaap, voeding, beweging) een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van de aandoening.

Beginnende reuma symptomen

Reumatische klachten beginnen met dikkere gewrichten, minder soepelheid in je bewegingen en een pijnlijk of stijf gevoel in je spieren of gewrichten na bijvoorbeeld een nacht slapen. Wanneer je deze klachten langere tijd ervaart (vier weken of meer), dan kun je het beste een afspraak met je huisarts maken.

Reumatische klachten

Ieder mens is uniek, en dit zorgt ervoor dat mensen met reuma zich op verschillende manieren kunnen voelen, afhankelijk van de aard en de ernst van hun aandoening. Reuma kan leiden tot pijn, stijfheid, zwelling en ontstekingen in de gewrichten, spieren, pezen en de botten. Deze symptomen kunnen van dag tot dag variëren, waardoor het moeilijk is om specifieke symptomen te benoemen.

Pijn door reuma

Een veelvoorkomend symptoom van reuma is pijn. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan worden ervaren als een brandend, stekend of zeurend gevoel. De pijn kan op verschillende plaatsen voorkomen, afhankelijk van welke gewrichten of spieren zijn aangetast. Vaak ervaren mensen met reuma pijn in handen, (onder)rugklachten, pijn in de heupen, pijnlijke knieën, of nekpijn.

Reuma zorgt voor stijfheid

Naast pijn kunnen mensen met reuma ook last hebben van stijfheid in de gewrichten en spieren. Deze stijfheid kan vooral 's ochtends optreden of na langdurige rustperiodes. Dus als je bijvoorbeeld lang hebt gelegen in bed. Het kan soms enige tijd duren voordat iemand met reuma in beweging kan komen, omdat de stijfheid eerst moet worden opgelost.

Vermoeidheid

Mensen met reuma kunnen zich ook moe voelen. Deze vermoeidheid kan worden veroorzaakt door de aandoening zelf, door de pijn en stijfheid die ermee gepaard gaan, of door de medicijnen of supplementen die kunnen worden gebruikt om de symptomen te behandelen.

Minder mobiel en flexibel

Reuma kan ook leiden tot vermindering van de mobiliteit en flexibiliteit. Mensen met reuma kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met traplopen, hardlopen, sporten in het algemeen of het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals koken of schoonmaken. Dit kan leiden tot frustratie en vermindering van de kwaliteit van leven. Zeker op die momenten dat je even geen zin hebt in zeurende pijnklachten en je het gevoel hebt dat het niet wegtrekt.

Isolatie en frustratie

Het hebben van reuma kan ook een emotionele tol eisen. Mensen met reuma kunnen zich geïsoleerd voelen, omdat ze niet in staat zijn om deel te nemen aan activiteiten die ze voorheen leuk vonden. Ze kunnen zich ook machteloos en gefrustreerd voelen vanwege hun aandoening en de impact die het heeft op hun dagelijks leven. Daarom is het altijd belangrijk om een goede sociale kring te hebben. Dit kan van alles zijn: familie, vrienden, facebook groepen, forums zodat je mensen leert kennen die je verhaal echt kunnen begrijpen.

Wat zijn de behandelopties voor reuma?

Er zijn verschillende behandelmethodes voor reuma, afhankelijk van de ernst en de specifieke aandoening. De behandelingen kunnen variëren van medicatie en fysiotherapie tot chirurgische ingrepen en alternatieve geneeswijzen. Medicatie is vaak de eerste stap in de behandeling van reuma. Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten. Fysiotherapie kan ook worden aanbevolen om de mobiliteit te verbeteren en de spierkracht te vergroten. Chirurgische ingrepen, zoals het vervangen van een gewricht, kan worden overwogen als andere behandelingsopties niet effectief zijn. Alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur en massage, kunnen ook worden gebruikt om de symptomen van reuma te verlichten. Het is maar net afhankelijk van de ernst van de reuma die je hebt en hoe jij als persoon reageert op de verschillende behandelmethodes.

Wat is het verschil tussen reuma & fibromyalgie?

Het belangrijkste verschil tussen reuma en fibromyalgie is de oorzaak van de aandoening. Reumatische aandoeningen worden veroorzaakt door ontstekingen in het lichaam, terwijl fibromyalgie wordt veroorzaakt door verhoogde zenuwgevoeligheid. Daarnaast hebben mensen met reuma vaak last van gewrichtspijn en ontstekingen, terwijl mensen met fibromyalgie vooral last hebben van spierpijn en stijfheid. Maar dit kan uiteraard per persoon verschillen, indien je meer wilt weten over fibromyalgie zou ik de blogpost over fibromyalgie zeker aanraden! Klik op de link om hierover meer te lezen.

Het effect van het AIP dieet op reuma

Als je reumatische klachten hebt zijn er dus verschillende dingen die je kunt doen om de vervelende symptomen te beheersen en je weer gezond te laten voelen. Hierbij is een gezonde levensstijl belangrijk, denk hierbij aan gezonde voeding, voldoende slaap en genoeg lichaamsbeweging. Lees hier meer over het belang van bewegen binnen de AIP Cirkel. Zeker op drukke dagen kunnen mensen met reuma veel klachten ervaren, als ze de dag van tevoren niet goed hebben geslapen. Dit kan dan weer leiden tot schuldgevoelens en machteloosheid. Het AIP dieet is een ontstekingsremmend dieet. Dit dieet is ontworpen om voedingsmiddelen te elimineren die het immuunsysteem kunnen prikkelen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Omdat reuma een auto-immuunziekte is waarbij het immuunsysteem zich richt tegen gezonde lichaamsweefsels, kan het dieet helpen om de symptomen van de ziekte te verminderen en ontstekingswaarden te verlagen.

Bevordering darmgezondheid

Bovendien kan het AIP-dieet helpen om de darmgezondheid te verbeteren, wat op zijn beurt mogelijk kan helpen met de mentale symptomen die mensen kunnen hebben bij reuma. Alle ziektes beginnen in de darmen en onze voeding is ons medicijn. Wat je eet kan je gemoedstoestand volledig beïnvloeden. Juist het eten van de verkeerde voeding kan ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit, waardoor je klachten zoals somberheid of angst kan ervaren.

Verhoging energielevel

Tot slot kan het AIP dieet helpen om gewicht te verliezen en het energieniveau te verhogen. Vaak hebben mensen met reuma last van vermoeidheid en een verminderde mobiliteit. Door het eten van onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen zullen deze het lichaam versterken in plaats van schaden. Dit kan helpen om je hopelijk door de dag heen meer energie te geven. Wat mag je zoal eten binnen het AIP-dieet? Bestel het maaltijdplan voor heerlijke recepten voor je ontbijt, lunch en avondeten.

Een AIP-levensstijl kan reumatische klachten verhelpen

De cirkel van AIP is breder dan alleen de voeding die wij tot ons nemen. De cirkel bestaat uit het minimaliseren van stress door bijvoorbeeld regelmatig het bos op te zoeken en te wandelen, het optimaliseren van slaap door late schermtijd te mijden en niet te laat nog voeding te consumeren. Daarnaast is er dan het AIP-dieet, dat ideaal is om je ontstekingswaardes te laten dalen en daarmee hopelijk je klachten te doen verminderen. Door ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen te mijden en juist voeding te eten die rijk is aan antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, kan het dieet helpen om de ontstekingswaardes in het lichaam te verminderen die vaak gepaard gaan met reuma.

Het auto-immuun Paleo dieet: nuttige aanvulling

Het auto-immuun Paleo dieet kan een nuttige aanvulling zijn op de behandeling van reuma. Het AIP dieet zou echter geen vervanging moeten zijn voor medicatie of supplementen en het is belangrijk dat de cirkel van het AIP dieet centraal staat. Dit betekent dus goed te zorgen voor zowel je leefstijl, slaap en voeding. Het is belangrijk om altijd goed naar je lichaam te luisteren. Je ziekte is niet je persoonlijkheid, het zijn alleen iedere keer de vervelende symptomen die je laten herinneren dat je ziek bent. Laat regelmatig je vitamines en mineralen controleren en indien je verhoogde ontstekingswaardes hebt, kan het AIP dieet een mogelijkheid zijn om je symptomen te verminderen. En vergeet niet: “Geluk vind je in je gezondheid.”

Wil je ook meer weten over het AIP dieet en diabetes type 1? Klik dan hier!