Fibromyalgie en het AIP-dieet

Fibromyalgie en het AIP-dieet

machiel
31 juli 2023

Fibromyalgie is een aandoening die chronische pijn en gevoeligheid veroorzaakt in de spieren en weefsels van het lichaam. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en heeft vervelende symptomen, zoals pijn in de zogenaamde tenderpoints en extreme vermoeidheid. In deze blog gaan we kijken naar de symptomen van fibromyalgie en we bespreken hoe het Auto Immuun Paleo (AIP) dieet eventueel bij fibromyalgie zou kunnen helpen.

Symptomen van Fibromyalgie

Fibromyalgie is een complexe aandoening, waarvan de oorzaak niet volledig bekend is. Men ziet fibromyalgie als een neurologische aandoening, waarbij het centrale zenuwstelsel overactief is en pijnsignalen overactief optreden. Doordat voor iedereen deze pijnsignalen uniek zijn, kunnen symptomen van fibromyalgie voor iedereen anders zijn.

Chronische pijn

Het eerste symptoom van fibromyalgie is chronische pijnklachten. Het gaat hierbij dan vaak om een zeurende pijn die voor het gevoel van veel mensen constant aanwezig is. Tevens is deze vaak ongecontroleerd, waardoor mensen met fibromyalgie vaak ervaren dat pijnklachten op een zeer ongewenst moment komen opspelen. De meest voorkomende plaatsen van pijn bij mensen met fibromyalgie zijn de heupen, de (onder)rug, de schouderbladen, de knieën of de nek.

Ernstige vermoeidheid

Een tweede symptoom waar veel mensen met fibromyalgie last van hebben is vermoeidheid. Dit kan gepaard gaan met slaapproblemen of het feit dat iemand zich nog moe en uitgeput voelt, zelfs na een goede nachtrust. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je wordt belemmerd in je dagelijks handelen en het kan ook vaak zorgen voor mentale problemen zoals dingen vergeten of moeite hebben met concentratie. Boodschappen onthouden of studeren wordt dan een moeizame bezigheid in plaats van een alledaagse activiteit.

Gevoelens van isolatie

Het derde symptoom waar mensen met fibromyalgie last van kunnen hebben zijn gevoelens van hopeloosheid en isolatie. Zeker aangezien je soms momenten hebt waarbij je het gevoel hebt dat je lichaam je even in de steek laat. Daarom is het belangrijk om een goede sociale kring op te bouwen of met lotgenoten in contact te komen, zodat je met mensen kunt spreken die luisteren naar je gevoel of kunnen ervaren wat je meemaakt.

Fibromyalgie en het AIP-dieet

Het verschil tussen reuma en fibromyalgie

Reuma en fibromyalgie worden vaak in een adem genoemd, maar het zijn twee verschillende aandoeningen, hoewel beide pijn en ongemak in het lichaam kunnen veroorzaken. Fibromyalgie kenmerkt zich door chronische pijn en gevoeligheid in de spieren, gewrichten en bindweefsels van het lichaam. De oorzaak van fibromyalgie is niet volledig begrepen, maar men ziet het als een neurologische aandoening, die deels genetisch bepaald is. Reuma daarentegen (reumatoïde artritis) is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de gezonde weefsels in het lichaam aanvalt en ontstekingen veroorzaakt in de gewrichten en andere delen van het lichaam. Hoewel fibromyalgie en reuma beide pijn en ongemak veroorzaken, zijn hun oorzaken en symptomen verschillend.

Is fibromyalgie een auto-immuunziekte?

Fibromyalgie wordt op dit moment niet beschouwd als een auto-immuunziekte. Lupus wordt daarentegen wel omschreven als een auto-immuunziekte. Wel wordt er tegenwoordig meer onderzoek naar gedaan, omdat veel mensen met fibromyalgie veel symptomen hebben die passen bij een auto-immuunziekte. Ook komt het vaak voor dat mensen met fibromyalgie een andere auto-immuunziekte hebben of rondlopen met klachten die passen bij andere auto-immuunziektes.

Effect van het AIP dieet op fibromyalgie

Het AIP-dieet kan mogelijk helpen bij fibromyalgie, omdat het dieet gericht is op het behandelen van auto-immuun klachten, zoals stijfheid, pijnlijke spieren en gewrichten en vermoeidheid. Het AIP-dieet pakt dit aan door het vermijden van voedingsmiddelen die mogelijke symptomen kunnen verergeren. Wil je graag recepten met ontsteking verminderende eigenschappen? Bestel dan hier het Maaltijdplan E-book! Hoewel men fibromyalgie niet classificeert als een auto-immuunziekte, zou je bij deze aandoening wel symptomen kunnen ervaren die bij dergelijke ziektes horen. Door middel van voeding kunnen we je ontstekingswaarden verminderen en daarmee mogelijk je symptomen verminderen.  Zoals Hippocrates zou zeggen: laat voeding weer het medicijn zijn wat het ooit was. Lees hier meer over de vader van het AIP-dieet.

De AIP cirkel is meer dan alleen goede voeding

Het is belangrijk om in acht te nemen dat de cirkel van AIP breder is dan alleen het dieet. Het gaat hierbij ook om levensstijl en rust. Binnen de cirkel van AIP is bijvoorbeeld de natuur op zoeken en dan met name het bos. De lucht van het bos bevat plantaardige deeltjes die een positieve uitwerking hebben op het menselijk lichaam. Wat slaap betreft, is het belangrijk om schermtijd in de avond te verminderen en niet te veel meer te eten voordat je gaat slapen. Ook is het belangrijk om voldoende te bewegen, maar wel binnen de grenzen van je lichaam. Lees hier meer over het belang van bewegen binnen de AIP-leefstijl.