De gedachtentrein en het AIP dieet

De gedachtentrein en het AIP dieet

machiel
7 september 2023

Iedereen heeft weleens te maken met stressvolle situaties. Het is een natuurlijke reactie van ons lichaam om ons te helpen om te gaan met uitdagende omstandigheden. Echter, wanneer we continu bezig zijn met allerlei gedachten die maar door ons hoofd blijven malen, kan dit leiden tot een opeenstapeling van stress. Het helpt wel eens om je gedachten en gevoelens op te schrijven in bijvoorbeeld een dagboek. Lees hier meer daarover. In deze blog gaan we in op deze zogenaamde gedachtentrein en hoe de AIP leefstijl hier op handelt.

Wat is een gedachtentrein?

Een gedachtentrein is een aaneenschakeling van gedachten die zich snel en ononderbroken opvolgen, zonder pauzes of onderbrekingen. Het kan leiden tot een gevoel van overweldiging, angst, hersenmist en stress. Mensen die last hebben van een gedachtentrein kunnen het gevoel hebben dat ze geen controle hebben over hun gedachten en dat deze gedachten steeds weer terugkeren en zich blijven opbouwen. Meestal is het hebben van non-stop gedachten het gevolg van een overactieve geest. Als we te veel informatie en prikkels krijgen gedurende de dag, kan ons brein moeite hebben om te ontspannen. Dit kan leiden tot piekeren, zorgen maken en negatieve gedachten die ons in een vicieuze cirkel van stress houden. We voelen ons alsof we een te vol hoofd hebben.

Onrust in hoofd door perfectionisme

Een andere oorzaak van een gedachtentrein kan zijn dat we onszelf te veel onder druk zetten om alles perfect te willen doen. We willen alles goed doen en geen fouten maken, wat kan leiden tot een constant gevoel van stress. Dit kan vooral het geval zijn bij mensen die perfectionistisch zijn ingesteld of vaak te veel energie geven aan anderen zonder er energie voor terug te krijgen. Het is hierbij belangrijk dat je denkt aan de balans van je eigen batterij en nagaat of je genoeg momenten hebt genomen om jezelf op te laden. Lees hier meer over die stressbatterij en wat AIP aan je stresslevels kan doen.

Medicijnen tegen onrust in je hoofd

Je moet kortom genoeg mogelijkheden creëren, waarop je tot rust kunt komen en je energie kunt bijtanken. Mogelijkheden hiervoor zijn bijvoorbeeld een dagje naar de spa, wandelen in de natuur, picknicken of lunchen met vrienden/familie, schilderen, yoga, of knuffelen met je favoriete dier. Voor een te vol hoofd is de volledige cirkel van het AIP cruciaal. De volledige cirkel moet rond zijn om een geheel te vormen. Het kan dus niet zijn dat je wel goed eet, maar niet goed slaapt. En een onrustig hoofd leidt tot minder slapen en een onrustigere nachtrust. Om een optimale leefstijl te creëren zal de volledige leefstijl cirkel moeten worden geleefd.

Weg met die gedachtentrein door de AIP Cirkel

Wanneer is de laatste keer dat je “nee” hebt gezegd tegen energievreters en daardoor doelbewust een moment voor jezelf hebt gepakt om jezelf op te laden? Door een AIP-leefstijl te adopteren, kun je niet alleen de fysieke gezondheid verbeteren, maar ook de mentale gezondheid. Lees hier meer over AIP. Het kan helpen om de trein van gedachten te stoppen en een gevoel van kalmte en balans te herstellen. Kom op de juiste rails en volg een spoor vol warmte, ontspanning en rust waarbij je volledig in balans bent zowel fysiek als emotioneel. Iedere route heeft tegenstribbelingen, maar door goed voor je “treintje” te zorgen word je bewust van je eigen handelen en zijn de eindbestemmingen eindeloos vanwege de perfecte brandstof. Meer interesse in wat deze brandstof zou inhouden? Neem dan eens een kijkje bij ons receptenboekje of lees meer blogs over het AIP dieet.