De uitdagingen van gezond eten onderweg

De uitdagingen van gezond eten onderweg

machiel
7 december 2023

Als je het Auto-immuun Protocol Paleo-dieet volgt, weet je dat het belangrijk is om je voedingspatroon strikt te volgen om je gezondheid (darmen) te ondersteunen. Maar wat gebeurt er als je onderweg bent naar je favoriete vakantiebestemming? Reizen kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het vinden van AIP-vriendelijke maaltijden. In deze blogpost delen we enkele handige tips en suggesties om je te helpen gezond te eten onderweg.

Goede planning vooraf zorgt voor gezond eten onderweg

Reizen is een spannende en avontuurlijke ervaring, maar voordat je op reis gaat is het essentieel om wat voorbereidend werk te doen. Onderzoek bijvoorbeeld restaurants op je bestemming die gerechten koken met AIP toegestane voedingsmiddelen of zoek naar supermarkten in de buurt. Maak van tevoren een lijst van deze plaatsen en noteer de locaties en contactgegevens. Door vooraf te plannen, voorkom je dat je ter plaatse moet zoeken naar geschikte eetgelegenheden. Daarnaast is het meenemen van AIP vriendelijke-snacks een goed idee, vooral als je veel onderweg bent en geen directe toegang hebt tot AIP maaltijden. Denk aan bijvoorbeeld bakjes fruit, AIP vriendelijke cake of koekjes. Deze snacks kunnen je helpen om honger onderweg te voorkomen en je energieniveau op peil te houden.

Zelf koken een mogelijkheid?

Als je in een Airbnb verblijft op vakantie is het vaak handig om zelf te kunnen koken. Wat je kunt doen is gras gevoerd vlees inclusief cool pack meenemen in het vliegtuig. Dan ben je al verzekerd van het behalen van jouw eiwittenbehoefte. Mocht je van plan zijn om in een hotel te verblijven, neem dan vooraf contact op met de accommodatie om hen te informeren over je specifieke voedingsbehoeften. Vraag of ze bereid zijn om aanpassingen te maken aan maaltijden of om je toegang te geven tot een keuken waar je je eigen maaltijden kunt bereiden. Wanneer dit mogelijk is kan het interessant zijn om lokale markten of boerenmarkten te bezoeken. Deze bieden vaak verse, seizoensgebonden producten die passen binnen het AIP-dieet. Probeer lokaal geteelde groenten en fruit om je maaltijden smaakvol en voedzaam te maken.

Gewoon vragen aan het restaurant

Wees daarnaast niet bang om creatief te zijn en verzoeken te doen bij restaurants. Vraag ze bijvoorbeeld of ze een gerecht kunnen bereiden zonder bepaalde ingrediënten of expliciet zouden kunnen bakken in een andere pan. De meeste restaurants zijn bereid om aanpassingen te maken om tegemoet te komen aan speciale dieetwensen. In sommige landen kunnen taal en communicatie barrières het moeilijker maken om je dieetwensen duidelijk over te brengen. Hiervoor zou je een uitgeprinte versie van de wel/niet lijst + fases kunnen meenemen zodat je met behulp van plaatjes duidelijk maakt wat je wel/niet mag eten.

Het volgen van het AIP dieet tijdens het reizen vergt zeker wat extra inspanning en planning, maar het is zeker mogelijk. Met de juiste voorbereiding en communicatie kan je genieten van je reiservaring terwijl je jezelf fysiek en mentaal fit voelt. Voor meer informatie over recepten of over de wel/niet lijst + fases, neem een kijkje op de site.