gezond tandvlees met aip

De relatie tussen gezond tandvlees en het AIP dieet

admin
6 oktober 2023

Een stralende glimlach is een blijk van gezondheid en zelfvertrouwen. We poetsen, flossen of ragen onze tanden regelmatig om ze schoon en gezond te houden. Maar wist je dat de gezondheid van ons tandvlees net zo belangrijk is? Ons tandvlees is niet alleen een beschermlaag voor onze tanden, maar het heeft ook een nauwe relatie met ons voedingspatroon. In deze blog gaan we dieper in op de connectie tussen ons tandvlees en voeding, en ontdekken we hoe we gezond tandvlees kunnen realiseren door bewuste keuzes te maken in onze voeding.

Hoe ziet gezond tandvlees uit?

Ons tandvlees speelt een belangrijke rol bij het behoud van gezonde tanden en een gezonde mond. Het bedekt de tandwortels en beschermt ze tegen bacteriën en schadelijke invloeden van buitenaf. Een gezond tandvlees heeft een roze kleur, voelt stevig aan en bloedt niet tijdens het poetsen, raggen of flossen. Echter, wanneer ons tandvlees ontstoken raakt, kunnen er diverse problemen optreden, zoals tandvleesbloedingen, zwellingen, of gevoeligheid aan de tanden. Wanneer ons immuunsysteem overactief is, kunnen ontstekingsreacties in het lichaam toenemen, inclusief ontstekingen in het tandvlees. Het verminderen van ontstekingen in het lichaam is daarom essentieel voor het behoud van een gezond tandvlees.

Gezond tandvlees met het AIP dieet

Het AIP-dieet is speciaal ontworpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Het elimineert potentieel ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen en richt zich op het bevorderen van voedingsstoffen die ontstekingsremmend zijn. Lees hier meer over ontstekingsbevorderende en ontstekingsremmende voeding. Door de juiste voedingskeuzes te maken, kunnen we ontstekingen in ons lichaam verminderen en indirect de gezondheid van ons tandvlees verbeteren. Voedingsmiddelen met belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, D, antioxidanten en omega 3 vetzuren kunnen het verschil maken op de gezondheid van ons tandvlees. Uiteraard is ook water drinken en zelfzorg van groot belang binnen de AIP Leefstijl.

Het AIP-dieet elimineert daarnaast voedingsmiddelen die vaak ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken, zoals gluten, zuivel, geraffineerde suikers, industrieel bewerkte oliën en kunstmatige toevoegingen. Door deze potentieel schadelijke stoffen te vermijden, verminderen we de kans op ontstekingen in ons tandvlees. Waardoor wij dus minder hoeven te flossen. Wil je weten wat je mag eten? Koop dan je eigen ja/nee-lijst. Dit speciale dieet is ook zeer behulpzaam bij het behouden van een gezonde huid. Lees er meer over in dit artikel.

Hoe tandvlees nog meer gezond maken?

Hoewel je dit advies hoogstwaarschijnlijk ook van je tandarts te horen krijgt is het belangrijk om regelmatig, (het liefst elektrisch) te poetsen en te raggen of flossen om tandplak en schadelijke bacteriën te verwijderen. De gezondheid van je tandvlees is van essentieel belang binnen het Auto Immuun Paleo (AIP) dieet. Laten we streven naar een stralende glimlach van binnenuit door goed voor ons tandvlees en onze voeding te zorgen. Voor meer ontstekingsverminderende voeding of informatie over de AIP leefstijl, neem een kijkje op de website.