hersenmist oorzaken

Koolhydraten een van hersenmist oorzaken

admin
25 september 2023

Heb je ooit het gevoel gehad alsof je gedachten in een dichte mist gehuld waren? Dat je moeite had om je te concentreren, je geheugen leek te falen en je algemene mentale helderheid verminderd was? Dat je het gevoel had alsof je twee watten in je oren hebt en het superveel energie kost om te moeten nadenken? Welnu, dan ben je waarschijnlijk bekend met het fenomeen dat bekend staat als hersenmist, ook wel brain fog genoemd. In deze blog zullen we ingaan op het vervelende mentale fenomeen dat bekend staat als hersenmist en bekijken we ook van hersenmist een aantal oorzaken.

Wat is hersenmist?

Hersenmist, of brain fog, is een term die wordt gebruikt om een groep van symptomen te beschrijven die de cognitieve functies en mentale helderheid beïnvloeden. Mensen die last hebben van hersenmist ervaren vaak symptomen als problemen met concentratie, geheugen, informatieverwerking en algehele mentale scherpte. Deze symptomen kunnen het dagelijks functioneren belemmeren en zelfs invloed hebben op iemands emotionele welzijn. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam en onze hersenen. Echter, sommige mensen ervaren dat bepaalde soorten koolhydraten, met name geraffineerde suikers en eenvoudige koolhydraten, bijdragen aan hersenmist. Deze voedingsmiddelen kunnen leiden tot snelle pieken en crashes in de bloedsuikerspiegel, wat kan resulteren in schommelingen in energielevels en cognitieve functies. Koolhydraten kunnen dus een oorzaak van hersenmist zijn.

Andere hersenmist oorzaken

Er zijn naast koolhydraten natuurlijk ook andere mogelijke oorzaken voor het verkrijgen van hersenmist. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Chronische stress: overmatige productie van het stresshormoon cortisol kan hersenfunctie beïnvloeden en bijdragen aan hersenmist. Lees hier meer over hoe chronisch stress tevens auto-immuunziektes kan veroorzaken.
  • Onvoldoende/slechte kwaliteit van slaap kan bijdragen tot cognitieve achteruitgang en mentale wazigheid
  • Voedingstekorten: naast een overmaat aan koolhydraten kan een slecht dieet dat essentiële voedingsstoffen mist, zoals vitamines, mineralen en omega-3 vetzuren, de hersenfunctie negatief beïnvloeden en hersenmist veroorzaken. Wanneer je teruggrijpt naar de oervoeding, dan heb je hier minder last van. Lees hier meer over de oervoeding.
  • Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen, zoals die optreden tijdens de menopauze of bij schildklieraandoeningen, kunnen hersenfuncties negatief beïnvloeden en hersenmist veroorzaken
  • Medicatie of supplementen: Bepaalde medicijnen of supplementen kunnen hersenmist als bijwerking hebben. Ook kunnen bepaalde supplementen of medicijnen zorgen voor zogenaamde Brain-Zaps of “Hersenschokjes”. Hierbij heb je het gevoel alsof je een klein elektrisch schokje in je hoofd (vaak voorhoofd) voelt. Of tremors waarbij je ongecontroleerde onderhuidse trillingen ervaart. Let daarom altijd bij het gebruik van medicatie en supplementen op dat je niet gevoelig bent voor de ingrediënten.

Hersenmist en het AIP dieet

Het allerbelangrijkste wat je kan doen bij het ervaren van hersenmist is het beheersen van stress. Denk aan bijvoorbeeld regelmatig sporten of wandelen in het bos om je stressniveau te verminderen en je hersenen te ondersteunen. Daarnaast is het belangrijk om goed te letten op je slaapritme waarbij je grote maaltijden en veel schermtijd mijdt voor het slapen gaan. Als derde speelt voeding een grote rol in hersenmist te behandelen.

Het Auto-Immuun Paleo (AIP)-dieet is een voedingsbenadering die gericht is op het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het ondersteunen van het immuunsysteem. Het dieet omvat het elimineren van veelvoorkomende voedingstriggers die ontstekingsreacties kunnen veroorzaken, waaronder gluten, zuivel, noten, zaden en nachtschadegroenten. Het AIP-dieet kan mogelijk helpen bij het verlichten van hersenmist door de voedingsmiddelen, die ontstekingen en bloedsuikerschommelingen veroorzaken, te vermijden. Door het weglaten van geraffineerde suikers en eenvoudige koolhydraten en door de focus op het consumeren van voedzame, volwaardige voedingsmiddelen, kan het dieet helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en energiecrashes te verminderen. Ook zorgt een gezonde darmflora voor een goede cognitieve functie, aangezien er een sterke connectie is tussen de darmen en de hersenen, ook wel de "darm-hersen-as" genoemd. Voor inspiratie wat betreft AIP recepten voor een gezonde darmflora, bekijk eens het receptenboekje: Klik hier voor het receptenboekje.

Een mogelijke hersenmist behandeling met het AIP-dieet

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van het AIP-dieet op hersenmist kunnen variëren van persoon tot persoon. De oorzaak van hersenmist ligt namelijk niet altijd in het dieet maar kan zich ook in het leefstijl aspect begeven of bij medicatie/supplementengebruik. Hoewel het AIP-dieet geen garantie biedt voor het volledig elimineren van hersenmist, kan het een waardevolle benadering zijn om de symptomen ervan te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren. Het is altijd belangrijk indien je onder behandeling bent van een arts te overleggen voordat je grote veranderingen in je leefstijl aanbrengt en om te kijken wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie. Binnen de AIP-leefstijl kijk je op een bewuste manier naar zowel voeding, slaap als stress. Mocht je geïnteresseerd zijn in het AIP dieet en willen kijken of dit zou kunnen helpen bij je mogelijke symptomen raad ik je aan een kijkje te nemen op de website. Het AIP-dieet kan ook van dienst zijn bij een aantal lichamelijke aandoeningen, zoals huidproblemen. Lees meer over de voordelen voor de gezondheid van je huid in deze blog.