Hippocrates de vader van het Auto Immuun Paleo (AIP) dieet.

machiel
22 mei 2023

Hippocrates is de vader van de moderne geneeskunde, hij geloofde dat voeding de basis was voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Hij stelde dat voeding het beste medicijn is en dat we ons dieet moeten aanpassen om ziekten te voorkomen en te behandelen. Het Auto Immuun Paleo (AIP) dieet zou volgens de denkwijze van Hippocrates een geweldige manier zijn om dit te bereiken.

Hippocrates

Hippocrates geloofde dat voedsel als medicijn kon worden gebruikt en moedigde zijn patiënten aan om een dieet te volgen dat bestond uit hele, natuurlijke voedingsmiddelen. Hij schreef zelfs vasten en eliminatiediëten voor bepaalde ziekten voor. Zijn leer legde de basis voor het AIP-dieet, dat de consumptie van voedingsstoffenrijke voedingsmiddelen benadrukt terwijl potentieel ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals granen, zuivel en peulvruchten worden geëlimineerd.

Het is daarom belangrijk om goed voor onze darmen te zorgen. Een dieet dat rijk is aan vezels, groenten, fruit en gezonde vetten kan helpen om ons darmmicrobioom in balans te houden. Ook kan het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen, suiker, en andere ongezonde stoffen helpen om de darmen gezond te houden.

De cirkel van AIP is breder dan alleen de voeding die wij tot ons nemen. De cirkel bestaat uit het minimaliseren van stress. Stress kan de darmperistaltiek vertragen en de groei van ongewenste micro-organismen stimuleren. Ontspanningsoefeningen, zoals meditatie, yoga of wandelen in de natuur, kunnen helpen om stress te verminderen en de darmen gezond te houden.

De gedachte achter de AIP-levenswijze

Hier geven wij een aantal reden waarom Hippocrates tot zijn gedachtegang kwam dat alle ziekten in de darm begonnen en dit volledig aansluit bij een AIP-levenswijze:

  • Vermindert ontstekingen

Hippocrates wist dat ontstekingen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van ziekten. Het AIP-dieet bevat voedingsmiddelen die ontstekingsremmend werken, zoals vette vis, olijfolie, groenten en fruit. Het vermijden van voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken, zoals granen en zuivelproducten, kan ook helpen om ontstekingen te verminderen.

  • Helpt bij het voorkomen en behandelen van auto-immuunziekten

Hippocrates was ervan overtuigd dat voeding de sleutel is tot het voorkomen en behandelen van ziekten. Het AIP-dieet is ontworpen om auto-immuunziekten te behandelen door voedingsmiddelen te vermijden die het immuunsysteem kunnen activeren, zoals gluten, zuivel en suiker. Het AIP-dieet kan helpen om de symptomen van auto-immuunziekten te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.

  • Ondersteunt de gezondheid van de geest

Hippocrates geloofde dat een gezonde geest net zo belangrijk is als een gezond lichaam. Het AIP-dieet bevat voedingsmiddelen die de hersenfunctie ondersteunen, zoals vette vis, groenten en fruit. Het vermijden van voedingsmiddelen die de stemming kunnen beïnvloeden,

  • Verbetert de spijsvertering

Hippocrates geloofde dat een gezonde spijsvertering essentieel is voor een gezond lichaam. Het AIP-dieet legt de nadruk op het elimineren van bewerkte voedingsmiddelen, granen, zuivel, en peulvruchten, en introduceert in plaats daarvan groenten, fruit, vis, vlees en gezonde vetten. Dit kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, en diarree te verminderen.

  • Meer voedingswaardes in ons eten

Hippocrates wist dat voeding de belangrijkste bron van voedingsstoffen is die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Het AIP-dieet stimuleert ook het eten van een breed scala aan voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vis, vlees en gezonde vetten, waardoor het lichaam van alle essentiële voedingsstoffen kan profiteren. Dit kan helpen om de algehele gezondheid te verbeteren, en kan bijdragen aan een betere opname van voedingsstoffen in het lichaam.

Gezonde darmen zijn belangrijk

In het kort, Hippocrates had het bij het rechte eind toen hij zei dat alle ziekten beginnen in de darmen. Een gezond darmmicrobioom is van essentieel belang voor onze algehele gezondheid en kan bijdragen aan het voorkomen van allerlei gezondheidsproblemen. Door goed voor onze darmen te zorgen, kunnen we ons immuunsysteem versterken en onze gezondheid verbeteren.

Dus als je start of al bezig bent met het AIP dieet, onthoud dan dat je in de voetsporen treedt van de vader van het AIP-dieet zelf, Hippocrates. Eet goed en wees gezond!

“Geluk vind je in je gezondheid”

Meer weten over de leefwijze van onze voorouders? Klik dan hier! Ook lees je hier meer over het belang van orgaanvlees.