histamine intolerantie

Testen op een histamine intolerantie voor het starten van het AIP dieet

machiel
28 november 2023

Histamine intolerantie is een aandoening die de kwaliteit van leven aanzienlijk kan beïnvloeden. Het begrijpen van deze aandoening is essentieel voor degenen die er last van hebben of vermoeden dat ze ermee te maken hebben. In deze blog meer over histamine en histamine intolerantie en bekijk wat deze intolerantie voor een invloed heeft op het starten van het AIP dieet.

Wat is histamine?

Histamine is een chemische boodschapper (neurotransmitter) die betrokken is bij verschillende processen in ons lichaam. Histamine wordt geproduceerd door verschillende cellen in ons lichaam en kan in grote hoeveelheden worden aangetroffen in verschillende weefsels zoals de longen, de huid maar ook het maag-darmstelsel.

Wat is histamine intolerantie

Histamine heeft een belangrijke functie in ons lichaam. Zo zorgt histamine voor stabiel maagzuur, speelt het een rol bij ontstekingsreacties en is het een belangrijke factor bij allergische reacties. Wanneer ons immuunsysteem reageert op een allergeen zoals pollen of huisstofmijt komt er in ons lichaam grote hoeveelheden histamine vrij, wat symptomen veroorzaakt zoals jeuk of niezen. Hoewel histamine een belangrijke rol speelt bij verschillende lichaamsfuncties, kan een teveel aan histamine leiden tot bijwerkingen of voedselallergieën. Hetzelfde geldt voor ons immuunsysteem wanneer het immuunsysteem overactief wordt valt het eigen cellen aan waardoor een auto-immuunziekte kan ontstaan. Lees hier meer over dit type ziektes.

Histamine intolerantie symptomen

Wanneer iemand met een gevoelig immuunsysteem te veel histamine aanmaakt kan er een histamine intolerantie ontstaan. Een histamine intolerantie is een aandoening waarbij ons lichaam moeite heeft om histamine af te breken. Histamine zelf is een stof die veel aanwezig is in bekende voedingsmiddelen. Bij mensen met een histamine intolerantie kan het eten van voedingsmiddelen met hoge histaminewaardes leiden tot een ophoping van histamine in het lichaam, wat dan symptomen kan veroorzaken zoals hoofdpijn, huiduitslag, spijsverteringsproblemen, concentratieproblemen of vermoeidheid.

Voedingsmiddelen met histamine

Voordat je met het Auto Immuun Paleo dieet begint, is het daarom belangrijk om te kijken of je mogelijk een overgevoeligheid hebt voor histamine. Naast dat je online een test kan aanvragen om je histamine te testen kun je ook kijken hoe je lichaam reageert als je voeding met hoge histaminewaardes mijdt. Voedingsmiddelen zoals alcohol, gerijpte kazen, gerookte vis en vleeswaren, gefermenteerde voedingsmiddelen of citrusvruchten hebben een hoog histaminegehalte. Mocht je bovenstaande klachten ervaren, kan dit te maken hebben met een overschot aan histamine. De eerste stap die je zou kunnen nemen is het mijden van histamine producten.

Laat je testen op histamine intolerantie

Het is wel echter belangrijk om te vermelden dat histamine-intolerantie een complexe aandoening is en dat ieder individu en zijn/haar reactie op voeding kan verschillen. Het AIP dieet is ontworpen om ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te ondersteunen. Sommige voedingsmiddelen die zijn toegestaan op het AIP dieet kunnen een hoog histaminegehalte hebben. Kijk het na in onze Ja/Nee Lijst, die je op onze website kunt kopen. Daarom is het belangrijk om jezelf eerst te screenen op histamine, maar ook SIBO voordat je begint met het AIP dieet. Lees hier meer over SIBO. Wanneer deze twijfels weg zijn kan gestart worden met het AIP dieet en daarmee de eerste stap naar een optimale gezondheid. Wil je meer weten over AIP gerelateerde voeding of informatie neem dan een kijkje in onze kennisbank.