hoogsensitief persoon en darmen

Hoe een hoogsensitief persoon ook last kan hebben van darmen

machiel
24 oktober 2023

Hoogsensitiviteit oftewel HSP is een persoonlijkheidskenmerk, dat gekenmerkt wordt door een verhoogde gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving. Andere HSP kenmerken zijn: een hoogsensitief persoon ervaart vaak intense emoties, hebben een rijke innerlijke belevingswereld en zijn gevoelig voor subtiele veranderingen in hun omgeving. Maar wat heeft dit persoonlijkheidskenmerk te maken met onze darmen? In deze blog zullen we de fascinerende connectie tussen onze darmgezondheid en hoogsensitiviteit verkennen.

Darmklachten en HSP

Hoogsensitieve personen kunnen gevoeliger reageren op bepaalde voedingsmiddelen, zoals gluten, zuivel, soja, e-nummers, pesticiden en kunstmatige toevoegingen. Deze voedingsmiddelen kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken, wat de gevoeligheid voor prikkels en emotionele reacties kan versterken. Het AIP dieet richt zich op het elimineren van voedingsmiddelen die vaak geassocieerd worden met voedselgevoeligheden en ontstekingen. Lees hier meer over dit vernuftige dieet. Door het vermijden van deze triggerende voedingsmiddelen kunnen hoogsensitieve personen ongewenste prikkels of symptomen daarvan beter in balans houden.

Een gezonde darmflora en een evenwichtige darmgezondheid spelen een cruciale rol bij zowel de fysieke als de mentale gezondheid. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar een sterke verbinding tussen de darmen en de hersenen. Dit heet ook wel de darm-hersen-as. Lees hier meer over de darm-brein balans. Een verstoorde darmgezondheid, zoals een lekkende darm of een onevenwichtige darmflora, kan bijdragen aan ontstekingen en het ontstaan van emotionele problemen. Deze prikkels worden natuurlijk sterker ervaren bij hoog sensitieve personen. Zo is bijvoorbeeld voor een persoon met HSP een prikkelbaar darm syndroom een reden om mentale en emotionele problemen te ervaren

HSP en darmen

Een belangrijk aspect in de verbinding tussen onze darmen en hooggevoeligheid is het microbioom, de gemeenschap van micro-organismen die in onze darmen leeft. Het microbioom heeft een directe invloed op onze hersenen en ons gedrag. Het microbioom produceert neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, die betrokken zijn bij de regulatie van stemming en emoties. Door het optimaliseren van het microbioom kunnen we mogelijk de gevoeligheid voor prikkels en emotionele reacties bij hoog sensitieve mensen verminderen.

Het spijsverteringsstelsel en de darmgezondheid spelen een belangrijke rol bij zowel het fysieke als het mentale welzijn. Een slecht dieet, rijk aan grote hoeveelheden zout en suikers, kan zorgen voor een verhoging van ontstekingen in het lichaam, inclusief de darmen. Deze ontstekingen kunnen de darmbarrière beschadigen, wat resulteert in een lekkende darm. Dit kan voor hoogsensitieve mensen zorgen voor meer negatieve prikkels. Het optimaliseren van het dieet kan helpen om de vervelende symptomen die mensen met hoogsensitiviteit kunnen ervaren te verminderen.

Chronische stress en een hoog sensitief persoon

Hoogsensitieve mensen ervaren de wereld intenser en zijn vaak gevoeliger voor stress en hebben een verhoogde reactie op stressvolle situaties. Chronische stress kan echter een negatieve invloed hebben op de darmgezondheid. Vandaar dat de leefstijl van AIP voor hoogsensitieve mensen van cruciaal belang is. De AIP-leefstijl is meer dan alleen een voedingspatroon; het is een holistische benadering van welzijn. Het moedigt gezonde levensstijlpraktijken aan, zoals voldoende slaap, stressmanagement en lichaamsbeweging. Deze elementen zijn essentieel voor het bevorderen van het welzijn van hoogsensitieve mensen, aangezien ze vaak gevoeliger zijn voor stress en behoefte hebben aan een uitgebalanceerde levensstijl. De AIP cirkel raadt een hoogsensitief persoon altijd aan om regelmatig de natuur op te zoeken door in het bos te gaan wandelen om negatieve energie kwijt te raken. 

De AIP Cirkel en hooggevoeligheid

Een hoogsensitief persoon kan aanzienlijke voordelen halen uit het volgen van de Auto-Immuun Paleo (AIP) leefstijl. Door het volgen van het AIP-dieet kunnen hoogsensitieve individuen hun fysieke en emotionele gevoeligheid verminderen, hun darmgezondheid ondersteunen en een gezonde basis creëren voor een evenwichtig immuunsysteem en algeheel welzijn. Het is een waardevolle leefstijlbenadering die hoogsensitieve mensen kan helpen om hun volledige potentieel te bereiken en een gezonde balans te vinden in een wereld vol prikkels. Voor meer informatie over het Auto Immuun Paleo dieet kun je een coaching sessie boeken op onze website.