Invloed consumptiemaatschappij op ons voedsel

Invloed van de consumptiemaatschappij op ons voedsel

machiel
14 november 2023

In onze hedendaagse consumptiemaatschappij is ons voedingspatroon in vergelijking met vijftig jaar geleden drastisch veranderd. Met de opkomst van fastfoodketens, de industrialisatie van de landbouw en de groeiende afhankelijkheid van bewerkte voedingsmiddelen, is onze voeding ver verwijderd geraakt van zijn natuurlijke oorsprong. Lees hier meer over dit oervoedsel. Deze veranderingen hebben aanzienlijke negatieve gevolgen voor onze gezondheid en ons welzijn. In deze blog zullen we ingaan op de vraag wat de invloed van de consumptiemaatschappij is op ons voedsel en hoe het Auto Immuun Paleo (AIP) dieet hier een rol in kan spelen.

Wat is een consumptiemaatschappij?

De term "consumptiemaatschappij" heeft als betekenis een samenleving waarin consumptie, ofwel het kopen en consumeren van goederen en diensten, een centrale rol speelt. In een consumptiemaatschappij wordt waarde vaak gemeten aan de hand van materiële bezittingen en de mogelijkheid om steeds nieuwe producten aan te schaffen. Het streven naar economische groei en welvaart wordt vaak sterk beïnvloed door het bevorderen van consumptie.

Consumptiemaatschappij: ontstaan slechte voeding

Vanwege het feit dat supermarktketens in de laatste 50 jaar veel gegroeid zijn en dat mensen alles online kunnen bestellen, worden producten gemaakt voor de lange termijn. Dit zorgt ervoor dat voedingsmiddelen, vaak met kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen, gemakkelijker en vaker betaalbaarder te verkrijgen zijn. Wat men helaas niet vermeldt, is dat deze verhoging van toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zouten leiden tot verhoogde ontstekingswaarden. Lees hier meer over dit ontstekingsbevorderende voedsel.

Naast dat veel producten worden bewerkt in de supermarkt is er door de grote afzet ook een massaproductie van voedingsmiddelen. Hoewel dit leidt tot een grotere beschikbaarheid van voeding, leidt dit ook tot verarming van de bodem, het gebruik van pesticiden en genetisch gemodificeerde gewassen. Deze dingen eindigen vervolgens op ons bord. Dit alles zorgt voor een verlies aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Hierdoor is voeding niet meer het medicijn dat het ooit was.

Bewust zijn van voeding

Naast dat onze voeding bewerkt wordt, is er nog een ander nadeel van de huidige consumptiemaatschappij met betrekking tot voedsel. Denk aan het gebrek aan voedingseducatie en de invloed van onlinemarketing. Reclames voor fastfood, suikerhoudende dranken en snacks creëren een omgeving, waarin ongezonde keuzes de norm lijken te zijn. Dit draagt bij aan de verslechtering van onze eetgewoonten en dit kan een negatieve impact hebben op onze gezondheid. Het is daarom essentieel dat we ons bewust worden van de impact van voeding. Tegelijkertijd moeten we actie ondernemen om ons voedingspatroon te verbeteren. Dit kan door te streven naar verse, onbewerkte voedingsmiddelen met goede nutriënten. Het AIP dieet richt zich op het verminderen van ontstekingswaarden en kan daarom een uitkomst bieden om de gezondheid te verbeteren.

Waar staat het AIP dieet voor?

Het AIP dieet legt namelijk de nadruk op het consumeren van voedingsmiddelen met de juiste nutriënten die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Deze bevinden zich bijvoorbeeld in onbewerkte groenten, orgaanvlees of wildvangen vis. Daarnaast is de cirkel van AIP groter dan enkel alleen het dieet. Iedere persoon is uniek en voor iedereen kan een dieet anders werken. Zelfbewustzijn en te leren luisteren naar je lichaam welke voedingsmiddelen voor jou wel of niet goed werken is hierbij cruciaal. Schaf hier een handige lijst aan van welke voedingsmiddelen je mag eten en welke niet. Sommige mensen kunnen namelijk gevoeliger zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, ook als ze algemeen als gezond worden beschouwd. Door bewust te worden van de impact van onze huidige consumptiemaatschappij op onze voeding, kunnen we proberen ons voedingspatroon in deze moderne wereld te herstellen.