Wat is de Ja/Nee lijst + Fases van het Auto Immuun Paleo (AIP) dieet?

machiel
22 mei 2023

Het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet) is een dieet dat zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen met auto-immuunziekten en mensen die rondlopen met zoals ze worden genoemd “vage klachten”. Het dieet is gebaseerd op het elimineren van voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken en het toevoegen van voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen verminderen. Het dieet kan helpen bij het verminderen van de symptomen van auto-immuunziekten, klachten die bijvoorbeeld zouden kunnen horen bij bijvoorbeeld Hashimoto, reumatoïde artritis, coeliakie en de ziekte van Crohn.

Een belangrijk onderdeel van het AIP dieet is het gebruik van de Ja/Nee lijst + fases. Deze lijst geeft aan welke voedingsmiddelen je wel en niet kunt eten tijdens het dieet en welke voedingsmiddelen je per fase weer kunt introduceren.  Door deze lijst te volgen, kun je voedingsmiddelen identificeren die je symptomen kunnen verergeren en deze vermijden. Aan de andere kant kun je ook voedingsmiddelen ontdekken die je symptomen kunnen verminderen en deze opnemen in je dieet. Iets wat zeker op deze lijst staan, zijn grasgevoerd vlees en wilde vis. Lees meer hierover in deze blog.

Met deze Ja/Nee lijst + fases kun je dus in principe helemaal zelf aan de slag met het AIP dieet. Hierbij nog een aantal voordelen waarom jij deze lijst zou moeten aanschaffen:

  • Maakt het dieet gemakkelijker: Het AIP dieet kan moeilijk zijn, vooral als je niet bekend bent met de lijst van toegestane en verboden voedingsmiddelen. Een ja/nee lijst kan je helpen om te weten wat je wel en niet mag eten, en dit kan het dieet gemakkelijker maken om te volgen.
  • Bespaart tijd en energie: Door een ja/nee lijst te hebben, hoef je niet steeds opnieuw te zoeken naar wat je wel en niet mag eten tijdens het AIP dieet. Hierdoor bespaar je tijd en energie en kun je je meer concentreren op het kiezen van voedingsmiddelen die bij het dieet passen.
  • Voorkomt fouten: Als je geen ja/nee lijst hebt, kan het gemakkelijk zijn om per ongeluk voedingsmiddelen te eten die niet zijn toegestaan tijdens het AIP dieet. Door een lijst te hebben, kun je deze fouten voorkomen en ervoor zorgen dat je het dieet correct volgt.
  • Voldoende kennis over het dieet verhoogt de effectiviteit van het dieet: Een ja/nee lijst + fases kan je helpen om bewust te worden van de voedingsmiddelen die je eet en hoe ze van invloed zijn op je lichaam. Door deze lijst te volgen, kun je voedingsmiddelen identificeren die je symptomen kunnen verergeren en deze vermijden. Aan de andere kant kun je ook voedingsmiddelen ontdekken die je symptomen kunnen verminderen en deze opnemen in je dieet. Hierdoor wordt het AIP dieet effectiever in het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de gezondheid.
  • Houdt je gemotiveerd: Het hebben van een ja/nee lijst kan je helpen om gemotiveerd te blijven tijdens het AIP dieet. Door de lijst te volgen en te zien hoe het dieet je symptomen verbetert, kun je gemotiveerd blijven om het dieet vol te houden en je gezondheid te verbeteren

Start zelf met de optie om voeding weer als medicijn te gaan zien want

“geluk vind je in je gezondheid”