lotus wortel

Lotus wortel: een knolgewas met ontstekingsremmende eigenschappen

machiel
22 mei 2023

Als je op zoek bent naar een gezonde en voedzame toevoeging aan het AIP-dieet, dan is de lotus wortel misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze knolvormige wortel is afkomstig van de lotusplant en wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen.

In dit blogartikel bespreken we wat de lotus wortel is en waarom deze zo goed past binnen het AIP-dieet.

Wat is een lotus wortel?

De lotus wortel is de wortel van de lotusplant, die groeit in moerassen en vijvers in Azië. Het is een knolgewas dat lang en cilindervormig is, met een gat in het midden en een lichtbruine tot roze huid. De wortel heeft een knapperige textuur en een zoete, licht nootachtige smaak.

Waarom past de lotus wortel in het AIP-dieet?

Het Auto Immuun Protocol Paleo (AIP) dieet is gericht op het verminderen van ontstekingen in het lichaam om auto-immuunziekten te helpen beheersen. De lotus wortel heeft ontstekingsremmende eigenschappen en past daarom perfect in dit dieet. Zou je ook meer willen weten over de eigenschappen van orgaanvlees? Klik dan hier!

Hieronder vind je een aantal van deze voordelen:

  • De lotus wortel bevat verschillende antioxidanten, zoals vitamine C en polyfenolen, die helpen om vrije radicalen te bestrijden en ontstekingen te verminderen. Daarnaast bevat de lotus wortel ook veel vezels, wat goed is voor de darmgezondheid en kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
  • Hoog vezelgehalte: Lotus wortel is rijk aan voedingsvezels. Deze vezels kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het voorkomen van spijsverteringsproblemen, zoals constipatie.
  • Laag in natrium: Voor mensen die een zoutarm dieet volgen, is lotus wortel een geweldige optie omdat het een laag natriumgehalte heeft. Een zoutarm dieet kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het voorkomen van hart- en vaatziekten.
  • Bovendien bevat de lotus wortel ook vitamine B en mineralen zoals magnesium en kalium, die bijdragen aan een gezonde werking van het zenuwstelsel en het hart. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor het behoud van een gezond immuunsysteem en een goed functionerend lichaam.

Hoe kun je de lotus wortel gebruiken in het AIP-dieet?

Er zijn veel verschillende manieren om de lotus wortel te gebruiken in je AIP-dieet. Hier zijn een paar ideeën:

Rauw: De lotus wortel kan worden gegeten als een knapperige en verfrissende snack. Snijd de wortel in dunne plakjes en serveer met een gezonde dip, zoals guacamole.

Geroosterd: Rooster de lotus wortel in de oven met wat olijfolie en zout voor een knapperige en smaakvolle snack.

Verwerkt in gerechten: De lotus wortel kan worden toegevoegd aan salades, roerbakgerechten, soepen en stoofschotels voor een extra voeding boost.

Al met al, is lotus wortel een zeer voedzame groente die veel voordelen biedt voor de gezondheid. Het is een perfecte aanvulling op het AIP-dieet vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen en het hoge vezelgehalte, wat kan helpen bij het beheersen van auto-immuunaandoeningen en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Meer weten over het AIP- dieet? Lees hier meer over de verschillende fases. Ook vind je hier meer over de routekaart van het AIP- dieet.