lupus sle

Lupus (SLE) en het Auto Immuun Paleo Dieet

machiel
11 augustus 2023

Lupus is een auto-immuunziekte, die valt onder de chronische aandoeningen. Dit houdt in dat de ziekte blijvend is, maar de symptomen van lupus kunnen wel worden behandeld en mogelijk worden gecontroleerd door ondersteunende therapieën, medicatie of leefstijlveranderingen. In deze blog gaan we antwoord geven op de vragen: wat is lupus en wat zijn de meest voorkomende symptomen bij mensen met deze aandoening? Bovendien wordt gekeken of het Auto Immuun Paleo dieet een rol kan spelen bij de benodigde leefstijlverandering.

Lupus betekenis

Lupus, ook wel bekend als systematische lupus erythematodes (SLE), is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het immuunsysteem van het lichaam gezonde cellen en weefsels aanvalt. Dit kan leiden tot ontstekingen en schade aan verschillende organen en weefsels in het lichaam zoals bijvoorbeeld de huid, de gewrichten, de nieren, het hart of de longen. De oorzaak van lupus is tot op heden nog niet bekend. Maar de oorzaak lijkt zoals veel auto-immuunziektes te zitten in genen, stress en leefstijl (rust, beweging, slaap). Ook is bekend dat vrouwen in het algemeen meer kans hebben om lupus te ontwikkelen dan mannen.

Lupus symptomen

Lupus kan vaak een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van degenen die eraan lijden. Hoewel ieder persoon uniek is en symptomen per individu kunnen verschillen, zijn er algemene symptomen waarbij veel mensen met lupus zich in kunnen herkennen.

  • Vermoeidheid. Vaak hebben mensen met lupus last van vermoeidheid.  Dit kan gepaard gaan met slaapproblemen of het feit dat iemand zich nog moe en uitgeput voelt, zelfs na een goede nachtrust. Een goede nachtrust wordt normaal gecreëerd met de juiste voeding. Lees hier meer over de relatie tussen deze twee factoren.
  • Ook hebben mensen met lupus vaak last van kortademigheid. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je wordt belemmerd in je dagelijks leven.
  • De ziekte kan tevens zorgen voor mentale problemen, zoals dingen vergeten of moeite hebben met concentratie. Boodschappen onthouden of studeren wordt dan een lastige bezigheid in plaats van een alledaagse activiteit.
  • Gewrichtspijn en zwellingen zijn ook een typisch symptoom van de auto-immuunziekte. Lupus kan ontstekingen in de gewrichten veroorzaken, wat op zijn beurt kan zorgen voor pijnlijke gewrichten.
  • Tevens zijn de pijnklachten vaak ongecontroleerd. Hierdoor kunnen mensen met deze auto-immuunziekte vaak ervaren dat pijnklachten op een zeer ongewenst moment komen opspelen. Bijvoorbeeld tijdens het doen van boodschappen.
  • Mensen met lupus kunnen een vlinderachtige huiduitslag op de wangen en neus te ervaren. Ook kan bij lupus de huiduitslag ergens anders op het lichaam ontstaan. De huiduitslag is te herkennen aan rode vlekken op de huid zonder jeuk.

Wat is het AIP dieet?

Het Auto-Immuun Paleo (AIP) dieet is een dieet dat gefocust is op het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het ondersteunen van de gezondheid. Het dieet bevat voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit, terwijl tegelijkertijd voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken, worden vermeden. Lees hier meer over het AIP dieet.

AIP is meer dan een dieet

De cirkel van AIP is breder dan alleen de voeding die wij tot ons nemen. De AIP cirkel is een levensstijl, die bestaat uit het minimaliseren van stress door bijvoorbeeld regelmatig het bos op te zoeken en te wandelen, het optimaliseren van slaap door late schermtijd te mijden en niet te laat nog voeding te consumeren. Deze levensstijl in zijn geheel maakt het Auto Immuun Paleo dieet een mogelijke optie voor het verminderen van symptomen van lupus en zelfs ook reuma. 

AIP dieet en lupus

Het AIP dieet is mogelijk niet voor iedereen met lupus geschikt en het effect kan variëren van persoon tot persoon. Wel hebben mensen in het algemeen baat bij het volgen van een dieet dat zich richt op het verminderen van ontstekingswaardes. Een dieet is echter geen vervanger voor medicatie of supplementen . Mocht je bij een arts onder behandeling staan, is het raadzaam om deze eerst te raadplegen voordat je veranderingen in je dieet aanbrengt. Verminder anders echter de ontstekingswaardes en zoals Hippocrates zou zeggen: laat voeding weer het medicijn zijn wat het ooit was. Voor meer interesse in het AIP dieet, neem een kijkje op de website. Alles over om te beginnen met dit dieet vind je op deze pagina. Ook lees je in deze blog meer over het testen op SIBO wanneer je wilt starten met dit dieet.