oervoeding

Terug naar oervoeding met het AIP Dieet

machiel
13 november 2023

In onze hedendaagse samenleving worden we vaak overspoeld met bewerkte voedingsmiddelen, snelle maaltijden, schadelijke E-nummers en een hectische levensstijl. Dit heeft geleid tot een groeiende behoefte aan een diepere verbinding met onszelf en onze oorsprong. Terug naar onze wortels, waarbij we kunnen aarden. Waar voeding ons kan helpen een diepere verbinding met onszelf te vinden en ons kan ondersteunen op ons pad naar welzijn en authenticiteit. De term “oervoeding” nodigt ons uit om terug te keren naar voedingsmiddelen die onze voorouders aten. Door onbewerkte voedingsmiddelen te omarmen kunnen we op een totaal andere manier naar voeding gaan kijken.

Wat houdt oervoeding in?

Oervoeding legt de nadruk op het eten van natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen zoals gras gevoerd vlees, groene bladgroenten en wild gevangen vis. Lees hier meer over deze voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren en ons te voorzien van de juiste energielevels. Door ons te voeden met deze “oervoeding” geven we ons lichaam wat het echt nodig heeft en creëren we een fysieke basis voor een betere verbinding met onszelf. Dit stimuleert ons om echt te luisteren naar ons lichaam en te observeren hoe het reageert op verschillende voedingsmiddelen.

Oervoeding bij het AIP-dieet

Het AIP dieet is gebaseerd op onbewerkte en natuurlijke voedingsmiddelen. Door onszelf te voeden met de juiste voedingsstoffen kunnen we de signalen van ons lichaam beter begrijpen zoals verzadiging, energieniveaus of spijsverteringsreacties. Ook elimineert oervoeding bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen die vaak onze lichamelijke en geestelijke balans verstoren. Het AIP dieet hoeft daarbij niet duur te zijn. Lees hier een aantal tricks om het dieet zo goedkoop mogelijk te houden. Een bewustwording van wat je eet, is ontzettend belangrijk. Noteer daarom wat je eet, wat je gedachtes erbij zijn en wat je erbij voelt. Lees hier meer over het belang van het opschrijven van deze gedachtes en gevoelens. Door te kiezen voor eenvoudige, voedzame voeding in combinatie met de AIP-leefstijl creëren we ruimte voor rust en daarmee mentale helderheid. Hierdoor kunnen we ons gelukkiger voelen of dieper contact maken met onszelf.

Zo werkt het AIP-dieet

Ieder persoon is uniek. Dit betekent dat ieder persoon anders kan reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Binnen het AIP dieet werken we met een eliminatiefase die vervolgens wordt opgevolgd door 4 fases waarbij “bekende” voedingsmiddelen weer worden geïntroduceerd. Bekijk hier wat jij mag eten tijdens deze vier fasen en koop onze handige Ja/Nee-lijst. Dit om volledig zichtbaar te maken welke oervoeding jouw lichaam nodig heeft en welke voedingsmiddelen negatieve symptomen kunnen veroorzaken. Dit kan mensen helpen het gevoel van controle terug te krijgen.

AIP-Cirkel en oervoeding

Daarom is de cirkel van AIP meer dan alleen het dieet. Het is een levenswijze die ons kan helpen naar een diepere verbinding met onszelf. Door terug te keren naar natuurlijke voedingsmiddelen, vaak de natuur op te zoeken en te luisteren naar ons lichaam en onze geest kunnen we een pad van authenticiteit, welzijn en innerlijke verbondenheid bewandelen. Wees wel voorzichtig met histamine als je histamine intolerant bent. Lees hier meer over in deze blog. Oervoeding nodigt ons uit om onze wortels te eren en helpt ons om dichter bij onszelf te komen in een wereld die vaak afleiding en vervreemding kan veroorzaken. Voor meer interesse in deze oervoeding en daarbij behorende oervoeding recepten, koop ons maaltijdplan!