Ontstekingsbevorderende en -remmende voeding binnen het AIP dieet

Ontstekingsbevorderende en -remmende voeding binnen het AIP dieet

admin
18 september 2023

Het Auto Immuun Paleo (AIP) dieet is een voedingsdieet dat is gericht op het verminderen van ontstekingen in het lichaam en daarbij het bevorderen van het immuunsysteem en algehele welzijn. Ieder mens en daarom dus ook ieders darmsysteem is uniek. Het eten van voedingsmiddelen heeft op ieder individu zijn eigen uitwerking. Zo kunnen sommige mensen juist gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen die doorgaans als ontstekingsremmend worden beschouwd, terwijl bij andere mensen diezelfde voedingsmiddelen juist wel een goed effect hebben. In deze blog gaan we eens dieper in op ontstekingsbevorderende en -remmende voeding binnen het AIP dieet.

Wat is ontstekingsremmende voeding?

Ontstekingsremmende voeding is voeding, die het lichaam helpt om ontstekingen te verminderen. Als voorbeelden van voeding met een ontstekingsremmend effect kan worden genoemd: verse groenten/fruit, vlees van gras-gevoerde dieren, gezonde vetten en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die in voedingsmiddelen zitten en een beschermend effect hebben tegen zogeheten ‘vrije radicalen’, die juist een negatief effect hebben op cellen en weefsels en daardoor ontstekingen kunnen veroorzaken. Naast antioxidanten zijn ook Omega-3-vetzuren van belang. De omega-3-vetzuren in onze voeding kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen.

Ontstekingsbevorderende en -remmende voeding binnen het AIP dieet

Het AIP-dieet is bedoeld als een eliminerend dieet, waarbij specifieke voedingsmiddelen voor een bepaalde periode niet in het (dagelijkse) voedingspatroon worden opgenomen. Dit om na te gaan of het dieet kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam om je beter te laten voelen. Het kan zijn dat je een zogeheten ‘herintroductie van voeding’ in een eerste fase niet (zo) goed kunt verdragen, maar deze ‘herintroductie van voeding’ in een latere fase juist wel goed wordt opgenomen. Koop hier jouw fasekaart en leer wat je wel en niet mag eten per fase.

Ontstekingsbevorderende voeding: E-nummers

Kenmerkend voor het AIP-dieet is dat dit dieet veel onbewerkte voedingsmiddelen bevat. Voedingsproducten met veel zogeheten E-nummers worden daarom gemeden. E-nummers zijn additieven die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren zoals kleur, smaak of houdbaarheid. Bij mensen met een gevoelig immuunsysteem kan het zijn dat E-nummers mogelijk een allergische reactie kunnen veroorzaken. Als voorbeeld mononatrium-glutamaat (E-621) dat vaak wordt gebruikt om de smaak van een voedingsproduct te verbeteren, zoals onder meer bij soep uit blik, bouillonpoeder of diepvries-pizza. Iemand die gevoelig is voor zo’n toevoeging kan hierop reageren met klachten zoals hoofdpijn of vermoeidheid.

Ontstekingsbevorderende voeding: geraffineerde suikers en zout

Als iemand met een gevoelig immuunsysteem vaker voedingsmiddelen gebruikt met voor hem/haar ontstekingsbevorderende toevoegingen zal dat ook vaker leiden tot gezondheidsklachten. De wellicht meer bekende voedingsmiddelen die mogelijk klachten kunnen veroorzaken zijn producten met (veel) geraffineerde suikers en (te) veel zout. Voedingsmiddelen met bijvoorbeeld (te) veel zoetstoffen of zout zijn ontstekingsbevorderend. Dit is schadelijk, omdat dit het immuunsysteem stimuleert om ‘cytokines’ te produceren. Cytokines zijn eiwitten die geproduceerd worden door immuun-cellen en daarmee betrokken zijn bij ontstekingsreacties van het lichaam. Indien iemand vaker voeding nuttigt met veel suikers en zout produceert het lichaam dan ook meer cytokines. Dit kan leiden tot diverse klachten en mogelijk tot een auto-immuunziekte. Lees hier meer over auto-immuunziektes.

Meer dan alleen een dieet

De AIP-cirkel richt zich op het terugdringen van stress en het verbeteren van rust en slaap. Ga vaker wandelen in de natuur, vermijd (te) lange schermtijden achter de computer en eet niet te veel voor het slapen gaan. Ook dit draagt bij aan het verminderen van ontstekingswaardes en daarmee vermindering van klachten. Het AIP-dieet is erop gericht om door middel van voeding een ontstekingsremmend effect te bewerkstelligen. Uiteraard zal de wijze waarop iemand reageert op voeding van persoon tot persoon verschillen. Ieder mens is immers uniek er is nu eenmaal geen ‘one size fits all’-voedingspatroon. Het is daarentegen wel van belang om goed bewust te zijn van de kwaliteit van voedingsmiddelen die je gebruikt. Schaf hier je receptenboek aan en begin met gezond eten. Dit bewustzijn zal ook leiden tot een gezonder voedingspatroon. De cirkel van het AIP-dieet kan daar ondersteunend bij zijn.