Het Auto Immuun Paleo (AIP) Dieet is gebaseerd op de leefwijze van onze voorouders

machiel
22 mei 2023

Onze voorouders wisten dat het belangrijk was om goed voor ons lichaam te zorgen en om voeding als medicijn te zien. Het AIP dieet is gebaseerd op deze kennis en kan ons helpen om weer in balans te komen en auto-immuunziekten en klachten van gerelateerde symptomen te verminderen. Laten we leren van onze voorouders en hun kennis gebruiken om onze gezondheid te verbeteren.

De oorsprong van het AIP dieet

De oorsprong van het auto-immuun paleo dieet ligt in het feit dat onze voorouders een dieet volgden dat bestond uit voeding die ze in de natuur konden vinden, zoals wild vlees, vis, schaaldieren, groenten, fruit. Dit dieet was rijk aan voedingsstoffen, bevatte weinig bewerkte voedingsmiddelen en was vrij van chemicaliën en kunstmatige toevoegingen.

In tegenstelling tot onze voorouders, eten we tegenwoordig voedsel dat is bewerkt en vol zit met conserveringsmiddelen, kleurstoffen en kunstmatige smaakstoffen. Daarnaast eten we vaak granen en zuivelproducten die niet goed verdragen worden door ons lichaam. Deze kunnen leiden tot ontstekingen, “vage klachten” en auto-immuunziektes in wording.

De leefwijze van onze voorouders

Het AIP dieet is niet alleen gebaseerd op de voeding van onze voorouders, maar ook op hun levensstijl. Onze voorouders hadden een actievere levensstijl en waren meer verbonden met de natuur dan wij vandaag de dag zijn. Het AIP dieet moedigt ook aan om meer te bewegen en om te genieten van de natuur. Het volgen van het AIP dieet kan dus niet alleen helpen bij het verminderen van auto-immuunziekten. Maar ook bij het verbeteren van onze algehele gezondheid. Door voeding te eten die ons lichaam herkent en waar het goed op reageert, kunnen we ons energieker voelen en een betere mentale helderheid ervaren.

Voordelen van het AIP dieet

Hoewel het auto-immuun paleo dieet (AIP) een vrij recent concept is, kunnen we ons voorstellen dat onze voorouders een voedingspatroon hadden dat meer overeenkomt met het AIP dieet. Hier zijn enkele voordelen die onze voorouders ervaren bij het eten van een AIP-achtig dieet:

  • Vermindert ontstekingen: Veel van de voedingsmiddelen die we vandaag de dag eten, zoals bewerkte voedingsmiddelen, suikers en granen, kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Onze voorouders aten voornamelijk voedingsmiddelen die van nature ontstekingsremmend waren, zoals vers vlees, wilde vis en onbewerkte groentes. Het AIP-dieet benadrukt ook het vermijden van voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken. En introduceert voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen verminderen, zoals groenten, fruit, vlees en gezonde vetten. Dit kan helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen en kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid.
  • Verbeterde mentale gezondheid: Het AIP-achtige dieet kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en stress in het lichaam. Dit kan leiden tot een verbeterde mentale gezondheid en een verminderd risico op aandoeningen zoals depressie en angst.
  • Verhoogt de energie en vitaliteit: Onze voorouders moesten vaak lange afstanden afleggen om aan voedsel te komen. En hadden daarnaast ook nog andere taken zoals het verzamelen van hout en het bouwen van onderkomens. Het eten van een AIP-achtig dieet kan helpen om het energieniveau te verhogen en kan bijdragen aan een betere lichamelijke prestatie.
  • Verbeterde spijsvertering: Onze voorouders hadden geen toegang tot de verwerkte voedingsmiddelen die we vandaag de dag consumeren. Ze aten voornamelijk onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen die gemakkelijker te verteren zijn voor ons lichaam. Het AIP-dieet legt de nadruk op het elimineren van bewerkte voedingsmiddelen, granen, zuivel, en peulvruchten. Het introduceert in plaats daarvan groenten, fruit, vis, vlees en gezonde vetten. Dit kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, en diarree te verminderen.
  • Verhoogde voedingswaarde: Onze voorouders aten veel meer variëteit aan voedingsmiddelen dan de meeste mensen vandaag de dag. Het AIP-dieet stimuleert ook het eten van een breed scala aan voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, vis, vlees en gezonde vetten. Waardoor het lichaam van alle essentiële voedingsstoffen kan profiteren. Dit kan helpen om de algehele gezondheid te verbeteren, en kan bijdragen aan een betere opname van voedingsstoffen in het lichaam.

Verbeter je gezondheid

Onze voorouders wisten dat het belangrijk is om goed voor ons lichaam te zorgen en om voeding als medicijn te zien. Het AIP dieet is gebaseerd op deze kennis en kan ons helpen om weer in balans te komen en auto-immuunziekten te verminderen. Laten we leren van onze voorouders en hun kennis gebruiken om onze gezondheid te verbeteren.

“Geluk vind je in je gezondheid”

Op zoek naar een maaltijdplan? Klik dan hier! Ook lees je hier meer over de betekenis van auto immuunziektes.