relatie slaap voeding

De relatie tussen slaap en voeding

machiel
10 oktober 2023

We doen het allemaal. Het zorgt voor spierherstel, ontspanning en helpt ons even te ontsnappen uit de drukke wereld: slapen. Slapen is een natuurlijk en essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Het is een periode waarin ons lichaam en geest tot rust kunnen komen, zich emotioneel kunnen herstellen en zich kunnen voorbereiden op een nieuwe dag. Hoewel slapen soms als vanzelfsprekend kan worden beschouwd, is het een fascinerend en complex fenomeen dat een diepgaande invloed heeft op onze algehele gezondheid en welzijn. Een goede nachtrust wordt deels bepaald door de voeding die we door de dag heen tot ons nemen. Daarom zal deze blog aandacht besteden aan deze relatie tussen slaap en voeding.

Voedingsmiddelen bepalen goede nachtrust

Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd. Onze darmen kunnen namelijk signalen geven naar onze hersenen die cruciaal zijn voor onze stemming. Het eten van de juiste voedingsmiddelen is daarom van cruciaal belang om goede slaap te bevorderen. Lees hier meer over de darm-brein balans.

Slaap voor herstel van het immuunsysteem

Slaap speelt een cruciale rol bij het herstel van het immuunsysteem. Tijdens onze nachtrust worden belangrijke immuunprocessen geactiveerd, waaronder eiwitten die ontstekingen verminderen en die het immuunsysteem helpen reguleren. Daarnaast heeft slaap een directe invloed op de regulatie van hormonen in ons lichaam. Een goede nachtrust is essentieel voor het behoud van een gezonde balans van hormonen, die betrokken zijn bij het reguleren van onze eetlust, stofwisseling en energiebalans. Dit is natuurlijk vooral moeilijk voor mensen met een hectische levensstijl. Lees er hier meer over.

Wanneer iemand dus minder goed slaapt, kan dit leiden tot gewichtstoename, verhoogde ontstekingswaarden of een verstoring van de bloedsuikerspiegel. Als laatste speelt slaap een cruciale rol tegen onze grootste vijand: stress. Tijdens slaap worden stresshormonen zoals cortisol verlaagd, terwijl het lichaam zich herstelt en vernieuwt. Een goede nachtrust zorgt voor een betere veerkracht tegen stress en bevordert ons emotioneel welzijn. Dit bevordert dan ook weer ons immuunsysteem.

Voeding zorgt voor goede nachtrust

Wat wij eten kan bepalen hoe wij ons voelen. Dit kan dus ook effect hebben op de manier hoe je ontspant en slaapt. Ons lichaam volgt een natuurlijk slaap-waakritme, ook wel circadiaans ritme genoemd. Ons slaappatroon bestaat uit een cycli van verschillende slaapfasen die zich herhalen gedurende de nacht. Deze kunnen worden onderverdeeld in lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Het circadiaans ritme speelt een rol bij het reguleren van de overgang tussen deze verschillende slaapfasen. Het beïnvloedt de timing en de duur van elke fase. Onjuiste voeding kan daarom leiden tot verhoogde activiteit in het spijsverteringsstelsel waardoor het moeilijker kan zijn om in slaap te vallen en diepe slaapfasen te bereiken. Goede voeding is bijvoorbeeld de oervoeding. Lees in deze blog meer over dit type voeding. Er is dus een relatie aantoonbaar tussen slechte voeding en slapeloosheid. Food cravings, het verlangen om te eten, kunnen je ook wakker houden uit je slaap. Lees hier wat food cravings zijn en hoe het AIP dieet kan helpen deze driften tegen te gaan.

Eten voor het slapengaan?

Het eten van een grote maaltijd, vooral een die rijk is aan koolhydraten en suikers, kan leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Deze stijging kan op zijn beurt weer lijden tot energiepieken en een gevoel van alertheid wat het inslapen bemoeilijkt. Het lichaam is ontworpen om ‘s nachts te rusten en te herstellen. Het consumeren van grote hoeveelheden voedsel kan het natuurlijke slaapproces verstoren.  Ook cafeïne en stimulerende middelen staan algemeen bekend om het verstoren van ons slaapritme. Het vermijden van koffie, thee met cafeïne, energiedrankjes en andere cafeïne-houdende producten en stimulerende middelen is essentieel voor het slapengaan. Mocht je toch iets willen eten voor het slapen kun je het best kiezen voor een lichte maaltijd die gemakkelijk verteerbaar is. Ook op deze manier is er kortom een relatie tussen slaap en voeding.

Voeding die ons kan helpen aan goede nachtrust

Het Auto Immuun Paleo dieet focust zich op het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat vaak een bron van slaapproblemen kunnen zijn. Door ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen te vermijden en te kiezen voor onbewerkte ontstekingsremmende voedingsmiddelen kan het AIP dieet helpen bij een gezonde en ononderbroken slaap. Het AIP dieet legt namelijk de nadruk op het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen die cruciaal zijn voor goede slaap en het herstelproces van ons lichaam. Goede voedingsstoffen zijn ook essentieel voor het verminderen van fijnstof bij bakken en braden. Lees er in deze blog meer over. Groene onbewerkte bladgroenten zij bijvoorbeeld rijk aan magnesium wat kan helpen bij het verminderen van stress, waardoor een betere slaapkwaliteit kan worden bevorderd. Koop hier jouw voedingslijst, zodat je weet wat je mag eten en wat niet.

Andere zaken die slaap bevorderen

Naast het kiezen van de juiste voedingsmiddelen, is het hebben van een consistent eetpatroon ook van invloed op onze slaap. Probeer regelmatige tijden aan te houden en probeer voor jezelf een slaapritme te creëren, zodat jouw lichaam zich kan voorbereiden om een goede nachtrust. Creëer hiervoor een slaapvriendelijke omgeving. Zorg voor een comfortabel matras en kussen, hou de slaapkamer koel, stil en donker en vermijd bovenal elektronische apparaten voor het slapengaan omdat blauw licht je slaap kan verstoren. Wat je ook kunt doen is een dagboek bijhouden en je gedachtegang, voordat je gaat slapen, op papier zetten. Dit kan namelijk helpen om met een rustige geest naar bed toe te gaan.

Relatie slaap en voeding

Al met al biedt slapen een waardevolle gelegenheid voor herstel, vernieuwing en revitalisatie van zowel ons lichaam als onze geest. Het is een kostbaar geschenk dat bijdraagt aan onze algehele gezondheid, geluk en welzijn. Creëer daarom een slaapvriendelijke omgeving, beperk eten voor het slapengaan en zorg ervoor dat je de juiste voeding eet voor een optimale nachtrust. Ben je geïnteresseerd in de AIP-voeding die jou zou kunnen helpen bij het bereiken van een betere nachtrust? Neem dan een kijkje op onze website voor meer informatie! AIP diëten kunnen ook helpen bij het bulken en cutten, het aankomen en afvallen. Lees hier hoe.