verschil tussen het FODMAP dieet en het AIP dieet

Wat is het verschil tussen het FODMAP dieet en het AIP dieet?

machiel
7 september 2023

Dieet en levensstijl kunnen een belangrijke rol spelen bij het beheersen van bepaalde gezondheidsproblemen, vooral bij aandoeningen van het maagdarmkanaal. Twee diëten die steeds bekender worden bij mensen met maag- en darmproblemen zijn het AIP dieet en het FODMAP dieet. Hoewel beide diëten gericht zijn op het verbeteren van de darmgezondheid, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Wat is nu het verschil tussen het FODMAP dieet en het Auto Immuun Paleo (AIP) dieet? Op die vraag zal dit artikel antwoord geven.

Wat is FODMAP?

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. Dit zijn koolhydraten die voorkomen in veel voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, granen, zuivelproducten en zoetstoffen. Sommige mensen hebben moeite om FODMAPs volledig te verteren, wat kan leiden tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Wanneer deze koolhydraten onverteerd blijven, kunnen ze ook de groei van darmbacteriën stimuleren, wat kan leiden tot diarree en andere spijsverteringsproblemen.

Wat is het FODMAP dieet?

Het FODMAP dieet is gericht op het verminderen van symptomen van prikkelbaar darmsyndroom (PDS). FODMAPs zijn bepaalde soorten koolhydraten die moeilijk kunnen worden opgenomen in de darm en kunnen bij sommige mensen PDS-symptomen veroorzaken, zoals buikpijn, gasvorming of diarree. Het FODMAP dieet omvat het verminderen van voedingsmiddelen die hoog zijn in FODMAPs, zoals sommige soorten fruit, groenten, granen en zuivelproducten. Het dieet is ontworpen om de symptomen van PDS te verminderen en de darmgezondheid te verbeteren.

2 fasen

Het FODMAP dieet is opgedeeld in twee fasen: de eliminatiefase en de herintroductiefase. In de eliminatiefase worden alle voedingsmiddelen die hoog zijn in FODMAPs tijdelijk uit de voeding geëlimineerd. Dit betekent dat je gedurende een bepaalde periode bepaalde voedingsmiddelen niet mag eten, waaronder uien, knoflook, appels, peren, tarwe, melk en veel kunstmatige zoetstoffen. In de herintroductiefase worden geleidelijk bepaalde voedingsmiddelen geïntroduceerd om te bepalen welke voedingsmiddelen symptomen veroorzaken. Hierbij wordt nagegaan welke voedingsmiddelen goed worden verdragen en welke beter kunnen worden vermeden. Het is belangrijk om te onthouden dat het FODMAP dieet niet bedoeld is als een permanent dieet, maar als een tijdelijk dieet dat kan helpen bij het vaststellen welke voedingsmiddelen de symptomen van PDS kunnen verergeren. Het AIP dieet kent ook meerdere fasen. Leer hier wat je tijdens deze fasen wel en niet mag eten.

Wat houdt het AIP dieet in?

Het AIP dieet staat voor Auto Immuun Paleo dieet en is bedoeld om de darmgezondheid te verbeteren bij mensen met auto-immuunziekten en mensen die symptomen ervaren die lijken op klachten van auto immuunziektes. Denk aan hoofdpijn, buikpijn of vermoeidheid. Het AIP dieet beperkt voedingsmiddelen die mogelijk de darmgezondheid kunnen beïnvloeden, zoals granen, peulvruchten en zuivelproducten. Het dieet bevat ook geen bewerkte voedingsmiddelen en beperkt de inname van suiker en alcohol. Het AIP dieet is ontworpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen, de darmpermeabiliteit te verbeteren en het immuunsysteem te ondersteunen.

Verschil FODMAP dieet en AIP dieet

Dus, terwijl het AIP dieet zich richt op het verbeteren van de darmgezondheid bij mensen met auto-immuunziekten en de daarbij behorende symptomen, is het FODMAP dieet gericht op het verminderen van de symptomen van PDS. Beide diëten kunnen zeer effectief zijn in het verbeteren van de darmgezondheid, maar het is belangrijk om te onthouden dat elk individu anders is en dat een dieet dat voor de ene persoon werkt mogelijk niet voor de ander werkt. Daarnaast legt het AIP dieet meer nadruk op de kwaliteit van voedingsmiddelen en moedigt aan om voedingsmiddelen van hoge kwaliteit te eten, zoals grasgevoerd vlees, wilde vis en biologische groenten en fruit. Lees hier meer over grasgevoerd vlees en wilde vis.

Het FODMAP dieet richt zich meer op de hoeveelheid van specifieke koolhydraten die in voedingsmiddelen worden gevonden. Indien je symptomen van auto-immuunziektes ervaart heeft het AIP dieet heeft het potentieel om lange termijnvoordelen te bieden, zoals het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algemene gezondheid van de darmen. Het FODMAP dieet is voornamelijk gericht op het verminderen van symptomen op korte termijn.

Raadpleeg eerst een arts

Hoewel het AIP dieet voordelen kan bieden voor mensen met auto-immuunziekten, is het belangrijk om te onthouden dat het dieet zeer restrictief is en kan leiden tot voedingstekorten als het niet goed wordt uitgebalanceerd. Het is daarom altijd belangrijk om de dieetwijziging aangegeven bij de arts waar je mogelijk loopt en regelmatig je vitamines en mineralen te laten meten. Daarnaast is je volledige levensstijl van ongekend belang in de mate hoe je je voelt. Laat voeding weer het medicijn zijn wat het ooit was en begin met het AIP dieet. Wat je mag eten, vind je terug in dit heerlijke receptenboekje. Koop het vandaag nog.

Wil je na het lezen van deze blog ook meer weten over het verschil tussen het AIP Dieet en het Paleo Dieet? Klik dan hier!