Vrouwen hebben meer Auto-Immuunziektes dan mannen

machiel
22 mei 2023

Auto-immuunziektes zijn een groep ziekten waarbij het immuunsysteem van het lichaam per ongeluk gezonde cellen en weefsels aanvalt. Er zijn meer dan 80 verschillende soorten auto-immuunziektes, waaronder lupus, guillain-barré Syndroom, reumatoïde artritis, Diabetes Type I en coeliakie. Hoewel deze ziekten iedereen kunnen treffen, is het opmerkelijk dat auto-immuunziektes vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen.

Auto-immuunziektes bij vrouwen

Van alle mensen die gediagnosticeerd zijn met een auto-immuunziekte in de VS, zijn 78% vrouwen. Deze statistieken tonen aan dat vrouwen veel vaker getroffen worden door deze ziekten dan mannen. Deze ongelijke verdeling kan gedeeltelijk worden verklaard door het feit dat vrouwen een sterker immuunsysteem hebben dan mannen.

Het immuunsysteem van vrouwen is van nature sterker dan dat van mannen, omdat vrouwen een betere reactie hebben op infecties en virussen. Dit komt gedeeltelijk door het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen, dat een positieve invloed heeft op de immuun functie. Oestrogeen stimuleert de aanmaak van antilichamen, wat een belangrijk onderdeel is van de immuunrespons.

Het gevolg van auto-immuunziektes

Hoewel een sterk immuunsysteem belangrijk is voor de gezondheid, kan het ook leiden tot overactiviteit van het immuunsysteem, wat kan leiden tot auto-immuunziektes. Als het immuunsysteem overactief is, kan het lichaam gezonde cellen en weefsels aanvallen, wat kan leiden tot ontstekingen en schade aan organen en weefsels.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het risico op het ontwikkelen van auto-immuunziektes bij vrouwen, waaronder hormonale schommelingen, stress en genetische aanleg. Lees hier meer over de invloed van stress op het ontstaan van auto-immuunziektes. Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze, kunnen een rol spelen bij het ontstaan en verergeren van auto-immuunziektes bij vrouwen.

Hoewel de redenen waarom vrouwen vaker auto-immuunziektes krijgen dan mannen nog niet volledig begrepen zijn, is het duidelijk dat er een link is tussen het vrouwelijke immuunsysteem en het risico op auto-immuunziektes.

De klachten verminderen

Als persoon met klachten/symptomen van een auto-immuunziekte kan het AIP-dieet je helpen je symptomen te verminderen en je immuunsysteem te ondersteunen. Het dieet richt zich op voedingsmiddelen die ontstekingen in het lichaam verminderen en het immuunsysteem ondersteunen, zoals verse groente, vlees, vis & fruit.

Daarnaast worden voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken, zoals granen, zuivel, peulvruchten en bewerkte voedingsmiddelen, vermeden.

Door het AIP-dieet te volgen, kun je mogelijk ontstekingen in je lichaam verminderen, je immuunsysteem ondersteunen en je algehele gezondheid verbeteren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders is en dat het effect van het dieet kan variëren van persoon tot persoon. Het is altijd verstandig om te overleggen met een arts of voedingsdeskundige voordat je begint met een nieuw dieet, met name als je al een auto-immuunziekte hebt.

Wil je weten waarom het belangrijk is om tijdens een dieet naar je lichaam te luisteren? Klik dan hier!