Waarom zou ik beginnen met het Auto Immuun Paleo (AIP) dieet? 

machiel
22 mei 2023

Het Auto-Immuun Paleo dieet, ook bekend als AIP dieet, is een voedingspatroon dat is ontworpen om mensen te helpen met auto-immuunziekten en mensen die rondlopen met symptomen die worden beschreven als “vage klachten” denk aan hoofdpijn, darmklachten of buikpijnklachten. Het dieet richt zich op het elimineren van voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken en de darmgezondheid kunnen schaden. Daarom kun je het AIP-dieet bijvoorbeeld prima toepassen bij de ziekte van Hashimoto. Lees hierover meer in dit artikel.

Door de consumptiemaatschappij zijn de laatste 50 jaar producten steeds meer bewerkt. Tevens zijn in deze periode de mensen met auto-immuunziektes ongekend toegenomen. Producten worden volgestopt met bizarre hoeveelheden suikers, zouten & schadelijke E-nummers. Voor het gedeelte van de bevolking met een gevoelig immuunsysteem/darmsysteem kan dit leiden tot het krijgen van “vage” klachten of het ontstaan van auto immuunziektes. Vaak lopen deze mensen helaas rond met een hopeloos gevoel waarbij ze onbegrepen worden door anderen. Dit terwijl voeding de sleutel kan zijn tot het terugkrijgen van je eigen gezondheid.

Het AIP dieet bestaat uit het elimineren van voedingsmiddelen zoals gluten, zuivel, peulvruchten, granen, suiker, bewerkte voedingsmiddelen en plantaardige oliën. In plaats daarvan wordt de nadruk gelegd op het eten van verse groenten, fruit, hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en goede koolhydraatbronnen zoals Taro.

Het dieet is gebaseerd op het principe dat de gezondheid van de darmen een belangrijke rol speelt bij alle ziektes. Zoals Hippocrates ooit zei: alle ziektes beginnen in de darmen. Door het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de darmgezondheid, kan het AIP dieet helpen om vervelende symptomen zo veel mogelijk te verminderen en je gezondheid te optimaliseren.

Wanneer je dit artikel leest, hoor ik je natuurlijk vragen waarom zou ik met het AIP dieet moeten beginnen? Ik geef je een aantal redenen waarom:

  • Vermindert ontstekingen: Het AIP dieet is gericht op het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit is belangrijk omdat veel ziektes gepaard gaan met chronische ontstekingen. Door het verminderen van ontstekingen, kan het AIP dieet helpen om de symptomen van ziektes te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.
  • Verbetert de darmgezondheid: Het AIP dieet is ontworpen om de darmgezondheid te verbeteren door het elimineren van voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de darmen. Dit kan helpen om het immuunsysteem te ondersteunen en klachten te verminderen
  • Bevordert gezonde eetgewoonten: Het AIP dieet moedigt het eten van gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen aan, zoals groenten, fruit, gezonde vetten en hoogwaardige eiwitten. Neem eens een kijkje bij alle snacks om alvast wat inspiratie op te doen! Dit kan helpen om de algehele gezondheid te verbeteren en gewichtsverlies te bevorderen.
  • Kan helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren: Auto-immuunziekten kunnen de kwaliteit van leven aanzienlijk verminderen. Door het volgen van het AIP dieet en het verminderen van ontstekingen, kunnen symptomen zoals vermoeidheid, pijn, en stijfheid worden verminderd, waardoor de kwaliteit van leven kan worden verbeterd.

Kortom, als je lijdt aan vervelende symptomen, vage klachten of een auto-immuunziekte, kan het AIP dieet een effectieve manier zijn om je gezondheid te verbeteren. Het elimineren van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen en het eten van voedingsmiddelen die de darmgezondheid bevorderen, kunnen helpen om symptomen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Kijk op de website naar de Ja/Nee lijst + fases om zelf te beginnen met AIP dieet, lees het receptenboekje om een start te maken met het AIP dieet of boek een persoonlijk consult om samen te kijken hoe we jouw gezondheid kunnen optimaliseren.

“Geluk zit in je gezondheid”