Wat is AIP

AIP staat voor “Auto Immuun (Protocol) Paleo”. Dit betreft een dieet dat zich richt op het verbeteren van het immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt verbeterd door de ontstekingswaarden in het lichaam te verminderen, waardoor jij je zowel fysiek als mentaal beter gaat voelen.
leafleafleafleafleafleafleaf

Auto Imuun Paleo

De “AI” staat voor Auto Immuun. Er kunnen namelijk ruim 140 aandoeningen gediagnosticeerd worden als een auto-immuunziekte. Deze ziektes zijn vaak moeilijk te diagnosticeren. In de eerste fase van de ziekte worden mensen vaak bestempeld als klagers. Geheel ten onrechte, want deze personen voelen zich verreweg van optimaal.  

De “P” staat voor Paleo. Dit dieet richt zich op het oorspronkelijke “jagers en verzamelaars” voedingspatroon van de mens. De filosoof Hippocrates beweerde ooit: “alle ziektes beginnen in het darmstelsel. Laat voedsel daarom ons medicijn zijn.”

AIP staat dus ook voor het Auto Immuun Paleo dieet. Door met een vernieuwde en heldere blik naar het eten van producten te kijken. Zonder dat deze bewerkt zijn; ook wel aangeduid als modificatie van voeding. AIP kan je op weg helpen naar een verbeterde gezondheid.
what is aip
circle
buikpijnroutekaartroutekaartboodschappenmandroutekaartkalenderroutekaart

AIP Fasen

AIP laat zich omschrijven als een eliminatiedieet. Dit dieet bestaat uit 5 verschillende AIP fasen.

In de eerste “eliminatiefase” vermijd je diverse voedingsmiddelen met anti-nutriënten. Dat doe je gedurende een periode van 30 tot 90 dagen. Voedingsmiddelen kunnen zo bewerkt zijn dat ze jouw lichaam meer schaden dan ondersteunen. Tijdens deze eliminatiefase geef je de darmen en het immuunsysteem een rustperiode. Daardoor ervaar je een vermindering van symptomen én geef je het immuunsysteem de mogelijkheid om te kunnen herstellen.

De eliminatiefase wordt opgevolgd door nog 4 andere fasen. Tijdens elke fase worden er voedingsmiddelen geïntroduceerd die tijdens de eerste eliminatiefase zijn weggehaald.
Het eliminatiedieet is bedoeld als een opstart waarbij je bekende voedingsmiddelen
stap-voor-stap opnieuw gaat introduceren. Op deze manier kan je lichaam geleidelijk herstellen waardoor jij je niet alleen mentaal, maar zeker ook fysiek beter begint te voelen.

Als mensen hinder ondervinden van een specifieke auto-immuunziekte, hangt dit zeer waarschijnlijk samen met hun dagelijkse voedingspatroon. Vanaf de jaren ‘50 is ons eetpatroon aanzienlijk veranderd. In vergelijking met nu hadden onze voorouders een volledig ander dieet. In de hedendaagse samenleving hebben we te maken met bewerkte en/of gemodificeerde voedingsmiddelen. Denk maar eens aan het aantal toegevoegde suikers, zout en bespoten groenten en fruit met bestrijdingsmiddelen.

circle

“Geluk vind je in je gezondheid”

Naast voeding spelen ook stress, een tekort aan slaap en natuurlijk de genen van iemand een cruciale rol in het ontwikkelen van een auto-immuunziekte. In de afgelopen 50 jaar zien we een forse stijging van auto-immuun (AI)-aandoeningen.

Voor veel mensen zijn Hashimoto, reuma, fibromyalgie, coeliakie, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, diabetes type I en lupus de bekendste AI-ziektes. Er zijn ook diverse symptomen die bij een AI-ziekte kunnen horen. Zoals allergieën, angsten, depressies, hoofdpijn, geheugen-, huid- en slaapproblemen. Al deze symptomen kunnen horen bij het “triggeren” op voeding én een mogelijk beginnende auto-immuunziekte.

Het AIP-dieet is ontstaan in 2011. Middels dit dieet ervaren veel mensen een vermindering van hun symptomen. AIP Circle staat voor het binnentreden van de cirkel van AIP. Deze cirkel is meer dan alleen een dieet of een protocol voor het beheersen van auto-immuunziekten. Het is een holistische levensstijl die gericht is op het optimaliseren van de gezondheid en het welzijn van ieder persoon als individu door de nadruk te leggen op voeding, stressmanagement, levensstijl en slaap. Door deze gebieden in balans te brengen en te optimaliseren, kan de cirkel van AIP helpen om de algemene gezondheid en het welzijn te verbeteren.

Ook vind je hier een gratis te downloaden routekaart waarbij je kunt zien hoe het AIP dieet-werkt, een Ja/Nee lijst + fases zodat je helemaal zelf aan de slag kan gaan met het AIP-dieet, een receptenboek waarbij mijn belangrijkste recepten in staan die ik heb gebruikt (met name in het begin) en dieet consulten ingeval je hier gebruik van wil maken. Daarbij bekijken we samen hoe de AIP methode bij jou kan worden toegepast om een fysieke en mentale verbetering te kunnen bereiken. Hopelijk tot snel!

aip routekaart
circle

Meer informatie nodig?
neem contact met ons op!

Neem contact op