paleo dieet vs aip dieet

Het verschil tussen het Paleo dieet & het AIP-dieet

machiel
14 juli 2023

Het Paleo dieet en het Auto Immuun Paleo (AIP) dieet zijn twee populaire diëten die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgen. Beide diëten zijn gericht op het verbeteren van de gezondheid en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. In deze blog zal ik uitleggen wat het Paleo dieet en het AIP dieet zijn. Ook vertellen we wat het verschil tussen beide diëten is.

Wat is het Paleo dieet?

Het Paleo dieet wordt ook wel het oermens-dieet genoemd. Het is gebaseerd op de eetgewoonten van onze voorouders uit het Paleolithische tijdperk oftewel jagers-verzamelaars tijdperk. Op de Paleo dieet voedingslijst staat voedsel dat oorspronkelijk beschikbaar was voor de mens, zoals vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden. Het dieet verbiedt het eten van bewerkte voedingsmiddelen, granen, zuivelproducten, peulvruchten en suiker.

Het Paleo dieet is gebaseerd op het idee dat de mens het beste kan functioneren op een dieet dat lijkt op dat van onze voorouders. Het dieet zou kunnen leiden tot een verbeterde gezondheid en een vermindering van ontstekingen in het lichaam.

Wat is het AIP dieet?

Het AIP dieet, ook wel het Auto-Immuun Paleo dieet genoemd, is een dieet dat zich richt op het ondersteunen van het immuunsysteem. Het heeft zijn wortels liggen in het Paleo dieet alleen gaat nog verder dan dat. Het AIP is namelijk gebaseerd op het feit dat in onze hedendaagse samenleving voedingsmiddelen mogelijk een negatieve invloed hebben op ons immuunsysteem vanwege kunstmatige bewerking. Het AIP dieet verbiedt namelijk niet alleen granen, zuivelproducten, peulvruchten en suiker. Maar ook voedingsmiddelen die mogelijk een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem, zoals eieren, noten, zaden, nachtschades (zoals aardappelen, tomaten en paprika's), en koffie. Deze zogenaamde anti-nutriënten worden volledig achterwege gelaten. Het dieet is bedoeld om klachten/symptomen te verminderen door het niet eten van bewerkte voeding (waarbij hoogwaardige voedingsmiddelen en grasgevoerd vlees centraal staat). Voedingsmiddelen, die we helaas in onze huidige consumptiemaatschappij te weinig in ons eten vinden. Lees hier meer over deze nadelige effecten van de consumptiemaatschappij op onze voeding.

Vaak hebben mensen met deze klachten/symptomen een auto-immuunziekte zoals de ziekte van Hashimoto, coeliakie, ziekte van Crohn. Ook worden deze mensen bestempeld met zogeheten "vage klachten" die als symptomen van auto-immuunziekten zouden kunnen worden beschouwd. Denk aan vermoeidheid, hoofdpijn of darmklachten. Voor meer informatie over het AIP dieet neem een kijkje op deze pagina. Lees hier meer over AIP.

Wat is dus het verschil tussen het Paleo en AIP dieet?

Het belangrijkste verschil tussen het Paleo dieet en het AIP dieet is dat het AIP dieet is ontworpen om het immuunsysteem te ondersteunen. Het Paleo dieet is gebaseerd op het idee dat de mens het beste kan functioneren op een dieet dat lijkt op dat van onze voorouders. Dit zou beter zijn voor de algemene gezondheid van ons lichaam. Een belangrijke reden waarom mensen eerder voor het AIP dieet kunnen kiezen dan het Paleo dieet is als ze lijden aan auto-immuunziekten of symptomen ervaren die zouden kunnen passen bij auto-immuunziekten. Lees hier meer over voor wie het AIP dieet geschikt is. Er is ook een verschil tussen het FODMAP dieet en het AIP dieet. Lees hier wat de verschillen zijn.

Voeding is slechts een onderdeel in de AIP cirkel

Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat de cirkel van het AIP dieet centraal staat. Hierbij geldt dat voeding slechts een aspect is van een gezonde levensstijl en dat lichaamsbeweging. Slaap en stressmanagement ook belangrijk zijn voor het beheersen van auto-immuunziekten. Stap in de cirkel van de AIP levensstijl en laat voeding weer het medicijn zijn wat het ooit was. Je ziekte is niet je persoonlijkheid. Het zijn alleen de vervelende symptomen die je iedere keer weer laten herinneren dat je ziek bent. Start zelf met AIP of kijk op de site voor recepten, tips en ondersteuning.