Grasgevoerd vlees & wilde vis

Grasgevoerd vlees & wilde vis binnen het AIP dieet

admin
25 augustus 2023

Grasgevoerd vlees en wilde vis worden beschouwd als betere voedingskeuzes binnen het Auto Immuun Protocol Paleo (AIP) Dieet vanwege verschillende redenen. Het AIP-dieet is ontworpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen en het immuunsysteem te ondersteunen, vooral voor mensen met auto-immuunziekten of mensen die rondlopen met klachten die eigen zijn aan auto-immuunziektes. Lees in dit artikel wat dit voor aandoeningen zijn. In deze blog vind je enkele redenen waarom je gras gevoerd vlees moet kopen en wilde vis moet kopen en waarom deze middelen goed passen binnen het AIP dieet.

Wat is grasgevoerd vlees?

Grasgevoerd vlees is afkomstig van dieren die vrij hebben gegraasd op graslanden, in plaats van graan- of soja-gebaseerde voeding te krijgen. Deze dieren hebben meestal geen groeihormonen en antibiotica gekregen, die soms in conventioneel gevoed vlees worden gebruikt. Het vermijden van overtollige hormonen en antibiotica kan gunstig zijn voor de algemene gezondheid.

Wat wordt als wilde vis beschouwd?

Wilde vis is vis die in zijn natuurlijke habitat in oceanen, rivieren, meren en andere waterlichamen wordt gevangen. Deze vis zwemt vrij in het wild en voedt zich met natuurlijk voedsel. In tegenstelling tot gekweekte vis, wordt wilde vis niet kunstmatig grootgebracht in viskwekerijen. Wilde vis wordt daarom vaak beschouwd als een betere keuze vanwege het lagere gehalte aan toxines zoals kwik en PCB's. Gekweekte vis wordt blootgesteld aan verontreinigingen in het water, terwijl wilde vis van nature in een gezonde omgeving leeft. Het vermijden van potentieel schadelijke stoffen kan gunstig zijn voor mensen met auto-immuunziekten die mogelijk gevoeliger zijn voor deze toxines.

Waarom is grasgevoerd vlees en wilde vis gezond?

Grasgevoerd vlees en wilde vis bevatten over het algemeen meer voedingsstoffen dan hun conventioneel gevoede tegenhangers. Gras gevoerd vlees bevat bijvoorbeeld hogere niveaus van omega-3-vetzuren, vitamine E, vitamine A en antioxidanten. Wilde vis is rijk aan omega-3-vetzuren, vitamine D en B-vitaminen. Daarnaast bevatten grasgevoerd vlees en wilde vis een gezondere verhouding van omega-3- tot omega-6-vetzuren. Omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen, terwijl omega-6-vetzuren ontstekingen kunnen bevorderen. Het AIP-dieet benadrukt het verminderen van ontstekingen en het consumeren van voedingsmiddelen met een hogere omega-3-omega-6-ratio, kan gunstig zijn voor dit doel.

Waarom grasgevoerd vlees en wilde vis binnen AIP-dieet?

Grasgevoerd vlees en wilde vis worden kortom vaak beschouwd als schonere voedingskeuzes, omdat ze minder waarschijnlijk hormonen, antibiotica en andere potentieel schadelijke stoffen bevatten. Deze stoffen komen vaak in conventioneel gevoed vlees en gekweekte vis wel voor. Voor sommige mensen met auto-immuunziekten kunnen deze stoffen triggers zijn die de symptomen verergeren. Lees hier meer over ontstekingsbevorderende en -remmende voeding binnen het AIP dieet. Door te kiezen voor grasgevoerd vlees en wilde vis, kunnen mensen binnen het AIP-dieet mogelijk de blootstelling aan dergelijke triggers verminderen. Wat je zoal mag eten binnen het AIP-dieet, lees je in de Ja/Nee Lijst. Koop deze handige lijst hier.

Luister ook naar je lichaam

Het is echter belangrijk op te merken dat elk individu uniek is en verschillende voedingsbehoeften heeft. Hoewel grasgevoerd vlees en wilde vis voordelen kunnen bieden binnen het AIP-dieet, kan het nog steeds belangrijk zijn om te luisteren naar je eigen lichaam om te zien hoe je reageert op verschillende voedingsmiddelen. Luisteren naar je lichaam is van cruciaal belang binnen de AIP cirkel. Je lichaam vraagt ook vaker om beweging om af te vallen, zoals bij cutting. Lees hier wat het AIP dieet voor een invloed heeft op cutten. Door bewust te zijn van signalen vanuit je lichaam en daarop te reageren, ben je in staat om de signalen van je lichaam beter te begrijpen. Laat voeding & leefstijl weer het medicijn zijn wat het ooit was. Voor meer interesse over grasgevoerde gerechten of maaltijdtips neem eens een kijkje op onze site.