sibo en het aip dieet

Waarom je eerst op SIBO zou moeten testen, voordat je begint aan het AIP dieet

machiel
17 augustus 2023

Als je last hebt van maag- en darmklachten, kan het zijn dat je op zoek gaat naar oplossingen om je gezondheid weer te verbeteren. Het AIP dieet wordt aanbevolen voor mensen met een lekkende darm, vervelende symptomen aan darmen of auto-immuunziekten. Maar het is belangrijk om eerst uit te sluiten of je last hebt van SIBO. SIBO is een aandoening aan de dunne darm. Deze blog zal aandacht besteden aan de vraag wat SIBO is, waarbij ook stil wordt gestaan of SIBO met het AIP dieet behandeld kan worden.

Wat is SIBO?

SIBO staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth en is een aandoening, waarbij er te veel bacteriën in de dunne darm aanwezig zijn. De dunne darm is verantwoordelijk voor het absorberen van voedingsstoffen uit voedsel en het doorsturen naar de rest van het lichaam. Normalerwijze is in de dunne darm juist een lage concentratie van bacteriën aanwezig, want deze zitten voornamelijk geconcentreerd in de dikke darm. Bij SIBO is deze verhouding tussen bacteriën kortom verstoord.

SIBO symptomen

Als er te veel bacteriën in de dunne darm zijn, kunnen ze de voedingsstoffen opnemen voordat het lichaam ze kan opnemen. Dit kan leiden tot voedingstekorten. Bovendien produceren de bacteriën gassen en afvalstoffen die kunnen leiden tot buikpijn, winderigheid, misselijkheid, brandend maagzuur, reflux, vermoeidheid, diarree en andere spijsverteringsproblemen. Voorbeelden hiervan zijn voedselgevoeligheid voor bijvoorbeeld gluten en lactose.

Factoren die SIBO kunnen veroorzaken

SIBO kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Voorbeelden hiervan zijn een ongezond dieet, een slechte darmmotiliteit, een verlaagde maagzuurproductie en andere medische aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, Lupus en Coeliakie. Klik op de links voor meer informatie over deze aandoeningen. Het komt ook vaker voor bij mensen met darmproblemen, zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS). Mensen die hierbij ook nog hoogsensitief zijn, ervaren deze nare klachten nog tien keer erger. Lees hier meer over de relatie tussen hooggevoeligheid en darmklachten.

SIBO en AIP dieet

Het is belangrijk om bij een huisarts of specialist te laten testen op SIBO, voordat je met het AIP dieet begint. SIBO kan namelijk leiden tot een lekkende darm. Dit kan het immuunsysteem verzwakken en leiden tot auto-immuunziekten. Daarnaast kan het AIP dieet onbedoeld de groei van bacteriën in de dunne darm stimuleren. Hierdoor kunnen de klachten juist erger worden. Er zijn verschillende tests beschikbaar om SIBO te diagnosticeren, waaronder een Lactulose ademtest en een glucose ademtest. De huisarts of specialist kan adviseren welke test het meest geschikt is voor jouw situatie.

SIBO behandeling

Als SIBO wordt vastgesteld, is het belangrijk om een behandelplan te bespreken met de huisarts of specialist. Dit kan een combinatie zijn van antibiotica, probiotica en aanpassingen in het dieet. Het is belangrijk om SIBO eerst te behandelen, voordat je begint met een op SIBO gericht dieet. Het AIP dieet helpt bijvoorbeeld om de klachten van SIBO te verminderen en de gezondheid van de darmen te verbeteren. Het AIP dieet kan nuttig zijn bij de behandeling van SIBO, maar het moet wel zorgvuldig worden geïmplementeerd en aangepast aan de individuele situatie. Dit om ervoor te zorgen dat het dieet veilig en effectief wordt gevolgd. Een sessie boeken met een AIP coach? Boek jouw sessie via deze link.

Het AIP dieet kan bij meer fysieke aandoeningen van dienst zijn. Wist je bijvoorbeeld dat het AIP-dieet gunstig kan zijn om gezond tandvlees te garanderen? Lees hier meer over in dit artikel. Ook meer weten over Diabetes type 1 en het AIP dieet? Je leest het hier!